Foto EPA

Miljoen kinderen geraakt door beving in Nepal

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek redactie
Redactie
Kidsweek

Nepal is zaterdag opgeschrikt door de zwaarste aardbeving in ruim 80 jaar. Het aantal doden is enorm: volgens de Nepalese regering stierven er meer dan 3600 mensen. Dat cijfer kan nog stijgen, omdat er nog veel mensen in het puin van ingestorte gebouwen liggen. Volgens persbureau Reuters zijn een miljoen kinderen door de beving 'ernstig geraakt'. 

De aardbeving had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Vooral in de Nepalese hoofdstad Kathmandu vielen veel slachtoffers. In het centrum van deze dichtbebouwde miljoenenstad zijn veel gebouwen ingestort. Ook eeuwenoude tempels en een toren vielen in puin. Zo'n zesduizend mensen raakten gewond.

Kinderen in de problemen
Heel veel Nepalezen slapen op straat en in tenten, omdat ze bang zijn voor naschokken en omdat veel huizen onbewoonbaar zijn. Nu dreigt gebrek aan schoon drinkwater. Het risico op het uitbreken van besmettelijke ziektes is groot. Unicef, de organisatie die opkomt voor de rechten van alle kinderen wereldwijd, is bezorgd.

'Bijna een miljoen kinderen zijn geraakt door deze beving', vertelde een woordvoerder aan persbureau Reuters. 'We moeten zorgen voor schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. En het voedsel en water raken op.' 

Mount Everest
De beving maakte ook slachtoffers in Bangladesh, India en Tibet slachtoffers. En op de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld. Toen de aarde begon te trillen, verschoof daar de sneeuw van de hellingen. Zeker 18 bergbeklimmers kwamen om door de lawines die zo ontstonden.

Hulpteams
Meerdere landen hebben beloofd Nepal te gaan helpen. Verschillende hulpteams zijn al aangekomen in het aardbevingsgebied. Zij gaan kijken of er nog levende mensen uit het puin te redden zijn. Maar ook opvang regelen voor de honderdduizenden mensen die nu dakloos zijn. Het Rode Kruis heeft een rekeningnummer geopend waarop mensen geld kunnen doneren voor de slachtoffers.

Ook vanuit Nederland zijn hulpverleners onderweg: 62 mensen en acht honden, die gespecialiseerd zijn in het vinden van mensen onder de brokstukken. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

het is niet te ge loven mijn vriend lloyd is daar
omge koomen

Ik vindt het heel erg heb haast geen ogen meer Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag

Het is echt heel erg wat er gebeurt is in Nepal, daar zijn de mensen arm en hier in Nederland zijn we bijna allemaal rijk en hier gebeurt het niet. Dat is echt heel erg

Dit is heel erg ik wil doneren maar ik zit in Amerika!

wij vinden het erg en we vinden dat er snel hulp moet komen kijken!
succes

Ik vind het heel erg ik ga mijn nieuwskring er mishien over houden

ik leef heel erg mee wat een ramp niet normaal Duimomhoog Duimomhoog

hoi je toont recpect hoor geef je zelf schouder klopje

Wat erg ik zou dit zelf iet willen mee maken en een van die 3600 mensen zijn ik zou er gek van woorden Rentweg Rentweg Rentweg

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.