Mummie op de foto

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

Een tweeduizend jaar oude ibis gaat morgen in Amsterdam op de foto. En de kans dat hij beweegt, is vrij klein. Het is namelijk een mummie.

Dacht jij dat er alleen maar mummies bestaan van stokoude koningen? Fout! In Egypte werden lang geleden ook mummies van dieren gemaakt. In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden begint in april een tentoonstelling over deze bijzondere beesten. Maar eerst willen ze de pakketjes van binnen bekijken. Dat doen ze natuurlijk niet door de mummies helemaal uit te pakken. Een foto maken van de binnenkant is veel handiger. Woensdag worden daarom vier mummies naar een ziekenhuis in Amsterdam gebracht. Een valk, een kat, een ibis en een paar slangen van 2.000 jaar oud worden onder een scanner gelegd. Dat is een speciale camera. De onderzoekers hopen dat ze zo kunnen zien hoe de dieren zijn doodgegaan en op welke manier ze lang geleden ingepakt zijn. Maar de foto's kunnen ook voor een teleurstelling zorgen. Want misschien zijn de mummies wel helemaal geen mummies. Soms deden de Egyptenaren namelijk alleen een paar dierenbotjes in het pakketje. Of ze stopten hem vol met zand. Een fopmummie dus!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps