Foto ANP

Nieuwe Kinderombudsman, eh vrouw?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

Na veel geruzie over de vorige Kinderombudsman, is er nu alweer een nieuwe. Haar naam: Margrite Kalverboer (55). De komende jaren gaat zij zich inzetten voor de rechten van alle kinderen en jongeren in Nederland. Morgen lees je in Kidsweek een interview. Maar hoe moeten we haar eigenlijk noemen? Kinderombudsman of Kinderombudsvrouw?

Als we het Margrite Kalverboer vragen, weet ze eigenlijk zelf niet zo goed of ze als ombudsman of als ombudsvrouw wil worden aangesproken. ‘Tja, ik ben eigenlijk wel benieuwd wat kinderen daar zélf van vinden. Mij maakt het niet uit. Als ik mijn werk maar mag doen’, zegt ze.

Gedoe
Over de vorige Kinderombudsman (de allereerste van Nederland) was veel geruzie. Marc Dullaert moest afgelopen vrijdag na vijf jaar stoppen met zijn werk. Zijn baas vond het tijd voor iemand anders. Dat vonden veel mensen erg jammer. 

Wat vind jij?
Moet Margrite Kalverboer de Kinderombudsman heten of de Kinderombudsvrouw? Kidsweek én Margrite zijn benieuwd. Geef je mening hieronder in de reacties! 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

kinderombudsvrouw Blij

Kinderombudsvrouw duhuhhhhh

Ik hou mijn krantenbeurt over de nieuwe kinderombudsman en het heeft niets te maken met dat het een man moet zijn. Het komt van het Latijnse woord mantaris dat betekent gevolgmagtige dat is iemand die beslissingen neemt voor anderen.
Van mij mag het zo blijven. Blij Juichen Juichen Duimomlaag Duimomlaag Oeps Oeps Vraagtzichaf Rentweg

kinderombudsvrouw want het is een vrouw

Kinderombudsvrouw. Of nog beter kinderombudsmens of kinderombudspersoon.

Echt stom dat Marc Dullaert weg moet.
Ik vind dat het Kinderombudsvrouw moet worden.. Juichen

kinderombudsvrouw vind ik beter want zij is wel een vrouw.

Wat is het nu? Mevrouw de onbudsvrouw? of Mevrouw de onbudsman, ik vind dit moeilijk Vraagtzichaf

Ik citeer: "Het woord bestond in het Zweeds al in de Middeleeuwen; het is een samenstelling van om 'over, betreffende', bjuda 'vragen, verzoeken, (aan)bieden' en man 'persoon'. (...) In het Zweeds kan ombudsman zowel een vrouw als een man aanduiden. Het Zweedse man betekent zowel 'man' als 'persoon', maar in samenstellingen alleen 'per-soon'. " Uit: Geleend en uitgeleend, van Nicoline van der Sijs.
Ombudsman is dus een geheel Zweeds woord en is geschikt voor zowel mannen als vrouwen! Bijna niemand weet dit echter, dus je zou ervoor kunnen kiezen om Ombudsvrouw aan te houden.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.