Foto ANP

Nieuwe scholen gezocht

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

Wie verzint een leuke, nieuwe school? Dat vroeg de gemeente Amsterdam afgelopen zomer aan iedereen die maar mee wilde doen. Er kwamen meer dan honderd plannen binnen. De beste 35 ideeën gingen deze week door naar de volgende ronde. Wij zetten drie bijzondere plannen op een rij.

Geen cijfers, wel zelfgebakken brood
De bedenkers van basisschool De Wijde Blik houden niet van regeltjes en strakke klaslokalen. ’s Morgens krijg je les in een klein groepje. Niet aan vaste tafeltjes, maar op banken en gezellige kussens. ’s Middags mag je werken aan iets wat je zélf belangrijk vindt. Je kunt een stoel timmeren of zelf brood bakken. De school heeft dieren, een moestuin en een boerderijwinkel. Op je rapport staan geen cijfers, maar staat een verhaaltje van de juf of meester.

Van Duplo tot diploma

Op de Alan Turingschool zit je lekker lang. Van de kleuterklas tot je eindexamen. De deuren gaan ’s morgens om acht uur al open en sluiten pas om tien uur ’s avonds. Op deze school werken meesters en juffen die op de universiteit gestudeerd hebben. Als je eraf komt, spreek je vloeiend Engels, kun je apps bouwen, programmeren en een eigen bedrijfje starten. De bedenkers willen dat hun school binnen vijf jaar de beste van Amsterdam wordt.

Geluksles en yoga

Op school zou je niet moeten leren hoe je later veel geld kunt verdienen, maar hoe je gezond en gelukkig wordt. Dat vinden de bedenkers van het NU College. Dus krijg je hier niet alleen rekenen, maar ook ontspan-les. Je leert fatsoenlijk spellen, maar ook hoe je goed met andere mensen kunt omgaan. Fouten maken is enorm belangrijk op deze school, want (zo geloven de plannenmakers) daar leer je pas écht veel van.

En nu?

Op maandag 30 augustus mogen de 35 overgebleven plannenmakers hun idee presenteren aan een strenge jury. Die maakt vervolgens bekend welke tien er doorgaan naar de volgende ronde. Vanaf woensdag 2 september kun je hier lezen welke dat zijn. Uiteindelijk blijven er drie tot vier plannen over. Het is de bedoeling dat die scholen volgend jaar écht opengaan.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

beste informatie ooit hahhahahah Vraagtzichaf

Je moet ze allen vier bij me kaar doen dat is het pas de beste !

Grappige wedstrijd

School 3 is wel leuk, maar ik vindt niet dat fouten maken 'moet' je kunt er van leren maar misschien gaan kinderen wel expres fouten maken omdat de leraren daar dan complimenten over geven.

Ik vind de 1 ste goed

ik vind het een beetje domme scholen behalve van dat programmeren

Ik zit op fons vite liseum ik vind het een Coole school.

Inderdaad alle drie de scholen bij elkaar, zodat er aan kruisbestuiving kan worden gedaan.Elkaar inspireren, leren van elkaars fouten en successen! Maar het allerbelangrijkste: welke school heeft de meest betrokken (en dus beste) leerKRACHTEN? Want zij moeten het onderwijs gaan uitvoeren en daar gaat het tenslotte om !

Gewoon allemaal cool ik zeg ik wil op allemaal zitten maar dat kan jammer genoeg niet Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps