'Podcasten is cool'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

Wat is het lievelingseten van de burgemeester? Wat zijn de hobby's van de juf? En welke dingen doet een wijkagent? De leerlingen van de Hooibergschool in Borne weten het allemaal. Ze doen namelijk aan podcasten.

Podcasten is zelf geluid opnemen en dat op internet zetten. Radiomaken zonder radio dus. In de krant kun je lezen over het podcasten op de Hooibergschool. Hier vind je twee geluidsfragmenten.

Wil je ze beluisteren?
- Klik op de link
- Klik dan op openen
- Klik dan op play

Interview: wat vinden de kinderen van de school?

Interview: waarom is Bouwien Jansen van Kidsweek Junior journalist geworden?

Klik hier voor meer podcasts van groep 7a. Je komt dan op de site van de groep.

Een jaar geleden hadden de kinderen van groep 7a uit Borne nog nooit van podcasten gehoord. Maar sinds september zijn ze veranderd in echte journalisten: supernieuwsgierig en nergens bang voor. ‘Ik durf op iedereen af te stappen', vertelt Liesanne (10 jaar). Helemaal in haar eentje regelde ze een afspraak met de burgemeester van Borne. Ze vroeg hem de oren van zijn hoofd. ‘Podcasten is cool', zegt Helga (11 jaar). Zij ondervroeg haar eigen zus. ‘Bij een interview moet je vooral de goede vragen stellen. We werken altijd een lijstje af: Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom?'

Gekke golven
Als alle vragen zijn opgenomen, zetten de podcasters het geluid op de computer. Met een speciaal programma maken ze het dan nog wat mooier. Ze halen bijvoorbeeld het gekraak en de stiltes eruit. Met een leuk muziekje erbij lijkt het net op een echt radioprogramma. ‘In het begin was het best moeilijk om de opnames te bewerken', vertelt Helga. ‘Op je scherm zie je allemaal van die gekke geluidsgolven. Dat lijkt ingewikkeld.' ‘Maar het valt heel erg mee', zegt Liesanne. ‘En juf helpt ons.' Juf Mandy heeft het hele podcastproject verzonnen. Als een interview helemaal klaar is, zet zij het op de website van groep 7. Daar staan inmiddels een heleboel kleine radiouitzendingen op. Niet alleen de burgemeester, maar ook de wijkagent, de dierenartsassistent, een brandweerman en twee voetballers zijn ondervraagd door de klas.

Drie, twee, één... opnemen!
De klas van juf Mandy is ongeveer drie dagen per week bezig met podcasten. Vandaag staat er een reportage over de school op het programma. Liesanne en Helga zijn de verslaggevers. Met hun opnameapparaatje gaan ze alle klassen langs. Ze willen weten wat andere kinderen van de Hooiberg vinden. ‘Laten we bij de kleuters beginnen', zegt Liesanne. Helga knikt. ‘Die zijn het moeilijkst', legt ze uit. ‘Ze zeggen heel weinig. We moeten dus goed doorvragen.' Even later zitten er twee verlegen kleuters tegenover de journalisten. Ze kijken nieuwsgierig naar het apparaatje. Liesanne drukt op een knopje. Dan begint ze te praten. ‘Hallo, wij zijn bezig eh... bluh! Stop!' Liesanne lacht. ‘Dat moet overnieuw.' De tweede keer gaat het wel goed. ‘Wat vinden jullie van de school?' vraagt Helga aan de kleuters. ‘Leuk', mompelen ze. ‘Waarom?' ‘Ehm, omdat je er kunt werken', is het antwoord. Helga en Liesanne zijn tevreden met het interview. ‘Dit waren goede kleuters.'

Rollen omgedraaid
‘Bouwien, waarom ben jij eigenlijk journalist geworden?' Dat wilden de nieuwsgierige podcasters wel eens weten toen ik in Borne op bezoek was. Dus werden de rollen omgedraaid. Niet zij, maar ík werd geïnterviewd. Het resultaat kun je bovenaan deze pagina beluisteren.

 

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

geweldig van juf Mandy dat ze dat allemaal heeft bedacht. geweldig

He Juf Mandy hartstikke goed hoor,!!!!! top

Hartstikke leuk hoor!!!!!! Je moet er maar weer opkomen op zo`n leuk project.

We hebben thuis ook een potkast, maar wij gebruiken dat ding voor onze potten, pannen en schalen. Knap hoor dat de kinderen met zo'n kast dat voor elkaar krijgen. Complimenten aan de kinderen en juf Mandy.

Wat een leuk artikel is dit geworden!!!
Bouwien dank je wel!!!
En ga podcasten met je groep, want podcasten is fun!!! Echt waar!
Groetjes, de juf van deze podcasters.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps