Foto EPA

Prachtig Palmyra in gevaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Grote zorgen om de Syrische stad Palmyra. IS heeft een groot gedeelte van de stad ingenomen. De eeuwenoude Romeinse gebouwen lopen nu groot gevaar. De terroristen slaan namelijk alle oudheidkundige schatten die ze tegenkomen kort en klein. Vier vragen over Palmyra. En antwoorden natuurlijk.

Hoe kon het zover komen?
De laatste tijd heeft de islamitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) steeds meer macht gekregen in Syrië. Het is daar al vier jaar oorlog. IS heeft nu ongeveer de helft van Syrië in handen. En nu dus ook Palmyra. Het Syrische leger verdedigde de antieke ruïnestad dagenlang. Maar de strijders van IS waren stukken sterker met hun zware en moderne wapens. Het leger moest zich terugtrekken. Een deel van de inwoners van Palmyra kon gelukkig naar veiliger gebied vluchten. Maar er zouden ook nog inwoners zijn achtergebleven. Hoe het met hen is, is nog niet duidelijk. Nu IS de baas is in Palmyra maken veel mensen zich grote zorgen. Om de achterblijvers. En om nog veel meer.

Waarom dan?
De achterblijvers in de stad lopen groot gevaar. Wie het niet eens is met de extreme opvattingen van de IS-rebellen kan vermoord worden. Bovendien zijn de terroristen door de verovering van Palmyra nog sterker geworden. Bij de stad liggen olie- en gasvelden. Dat kunnen de rebellen als grondstof verkopen. Met dat geld kunnen ze weer nieuwe wapens kopen en strijders betalen. Ook kunnen ze geroofde kunstschatten uit Palmyra gaan verkopen.

Palmyra in 2010 EPAKunstschatten?
Palmyra zit propvol prachtige oudheden. Het was in de Romeinse tijd een rijke woestijnstad. Tempels, Romeinse baden, een openluchttheater... En een indrukwekkende lange galerij van pilaren. Daar heeft Palmyra de bijnaam 'Stad van Duizend Zuilen' aan te danken. De historische stad is werelderfgoed en was voor de oorlog één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Syrië. Oudheidkundigen zijn bang dat IS er alles met mokers kort en klein gaat slaan. De rebellen vinden namelijk dat de oudheden andere goden dan Allah aanbidden en dat mag volgens hun strenge opvatting van de islam niet. Eerder dit jaar vernielde IS al andere archeologische schatten in Syrië en Irak.

Is er nog een beetje goed nieuws?
Ja. Een glimpje. Honderden standbeelden uit Palmyra zijn de afgelopen weken stiekem in veiligheid gebracht door een groep dappere Syriërs. Zij proberen zoveel mogelijk kunstschatten in hun land te redden.

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik ben bang dat het niet lang duurt of ze gaan naar het volgende land

Vraagtzichaf mijn vader is militair en heeft een misie om is te bestrijden.
later wil ik ook militair worden net als alle jongens uit mijn klas

ik vind het niet leuk dat IS dit doet en ik hoop dat het gouw voorbij is

Rentweg het is een uit gebouw waarom op laten blazen

Ik hoop dat het stopt met Is

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps