Foto AFP

Record-astronaut

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Astronaut Gennady Padalka is terug van zijn vijfde ruimtemissie. De Rus heeft nu in totaal 878 dagen in het heelal doorgebracht. Een record!

Baf! Met een plof landt de Sojoez-ruimtecapsule in de woestijn van Kazachstan. Het zand wolkt omhoog en even lijkt er brand uit te breken. Maar geen paniek: de vlammen zijn een normaal verschijnsel. Ze komen van de remmotoren die precies op tijd aangaan. Die breken de snelheid waarmee de Sojoez naar beneden komt, zodat de drie astronauten die erin zitten een niet al te grote klap krijgen.

Vijf missies
Die drie, dat zijn Aidin Aimbetov uit Kazachstan, de Deen Andreas Mogensen en de Rus Gennady Padalka. De eerste twee mannen zijn maar tien dagen in het ruimtestation ISS geweest. Maar Padalka was al sinds maart in het ISS. Het is de vijfde ruimtemissie die hij in zijn leven als astronaut heeft gemaakt en in totaal heeft Padalka nu 878 dagen in de ruimte geleefd. Daarmee heeft hij het record van 803 ruimtedagen van zijn landgenoot Sergei Krikalev gebroken. Padalka is nu dus de nieuwe recordastronaut.

‘Ik voel me prima’, zei de record-Rus na de landing. Aan stoppen denkt de 57-jarige Padalka nog lang niet. Hij is vast van plan nog op een zesde missie te gaan zodat hij zijn record kan ophogen naar een mooi rond getal: duizend dagen in de ruimte.  

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het super cool!
Ik zou het niet durven Vraagtzichaf

duizend gaat hem denk ik niet lukken Duimomhoog

Het filmpje was een beetje leuk maar het was een beetje kort filmpje je zag wel hoe die landen die astronauten

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps