Foto NASA

Schat aan maanmissie-foto's

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Wereldberoemd zijn ze, de Amerikaanse Apollo-reizen. Het is al meer dan veertig jaar geleden dat astronauten voorzichtig de eerste stappen op de maan zetten. Maar nu kun je het zelf allemaal nabeleven. Er zijn duizenden nog nooit eerder vertoonde maanmissie-foto's online gezet.

Meer dan 11.000 prachtige foto's staan er in het Apollo-archief op fotosite Flickr. Ze zijn gemaakt door de astronauten die op missie naar de maan gingen. Ruimtevaartorganisatie NASA gaf hen allemaal een fototoestel mee. De foto's zijn allemaal afgedrukt (toen had je nog geen digitale camera's) en altijd bewaard gebleven.

Dutje doen
Nu heeft NASA ze allemaal ingescand en in een archief op internet gezet. Ze geven een kijkje in het leven van de astronauten op de maan. Je ziet ze rondrijden in karretjes. Wetenschappelijke testen doen. Metingen verrichten. Instructies lezen. En ze doen ook fijn veel huiselijks. Zoals hun snor scheren. Tandenpoetsen. Of een dutje doen.

Eerste mens op de maan
Vastbesloten waren de Amerikanen ruim veertig jaar geleden. Wij zullen de eersten zijn die veilig een mens op de maan gaan neerzetten, namen ze zich voor. Ze stopten miljarden dollars in het zogeheten Apollo-programma. Lanceerrakketten en maanlanders werden ontwikkeld. Astronauten werden getraind. En in 1969 was het zover: Neil Armstrong hopte uit de Apollo 11 en danste, vanwege het gebrek aan zwaartekracht, als eerste mens ter wereld over het maanoppervlak. Een historisch moment.

Opperdepop
In de drie jaar daarna volgden nog zeven andere geslaagde maanmissies. Maar na Apollo 17 (in 1972) kwam het Apollo-project in de koelkast te staan. Het geld was opperdepop. Daarna heeft niemand meer een poging gewaagd de maan te bereiken. Gelukkig hebben we de foto's nog, kunnen we nu zeggen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Dit is zo gaaf dat wil ik in het echt zien

jes eerste reactie ik voel me stoer helemaal boef
Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen

Er volgden nog zes missies, waarvan vijf succesvol.

super cool ik zou dat ook wel eens willen doen .

zo gaar ik snap amper iets

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.