Foto Universiteit Twente

Slimme sneeuwdrones

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

Met drones (op afstand bestuurbare vliegtuigjes) kun je fantastische dingen doen. In de krant lees je deze week alles over de vliegende dokterskoffer van een Delftse uitvinder. Maar ook in Twente zijn studenten druk aan het knutselen: zij werken aan een handige lawineheld.

Als je bedolven wordt onder een lawine, moet je als de bliksem omhoog gehaald worden. Helaas gaat dat in de Alpen nog heel vaak mis. Daarom werken ze op de Universiteit van Twente aan een bijzonder reddingsteam: twee drones en een grondrobotje. De drones heten Havik en Wesp. De grote (Havik) vliegt hoog. De kleine (Wesp) suist vlak over de grond. Met slimme sensoren speuren ze naar gps-signalen, lawinepiepers en lichaamswarmte. Zo kunnen ze in gevaarlijke gebieden en onder heftige weersomstandigheden heel snel slachtoffers opsporen. Worden ze moe? Dan is daar de grondrobot. Hij plukt de drones met zijn lange arm uit de lucht en laadt ze op. Echte reddingswerkers moeten vervolgens het slachtoffer onder de sneeuw vandaan halen en helpen. Elk jaar gaan er 110 skiërs en wandelaars dood in de Alpen. De studenten in Twente denken dat dit door hun uitvinding minder vaak zal gebeuren. Over een paar jaar kunnen de robotredders aan de slag.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

wooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooow Vraagtzichaf

COOL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Oeps

Super awsome!!!!!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps