Foto ANP

Spannende klimaattop van start

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Vandaag begint in Parijs de jaarlijkse klimaattop. Politici uit de hele wereld steken de koppen bij elkaar om te praten over klimaatproblemen. Net nu Parijs is getroffen door zware aanslagen. Maar, vindt de Franse president Hollande, deze top is zó belangrijk dat-ie door moet gaan.

 

Knappe klimaatkoppen, onderhandelaars, journalisten, politici… In totaal komen er zo’n 40.000 mensen uit 195 deelnemende landen naar Parijs. De hotels zitten propvol. Onder de gasten zijn landleiders als de presidenten van China, Rusland, India en de Verenigde Staten. Ook ‘onze’ Rutte is van de partij.

Beveiliging
En de beveiliging van de vergaderplek, in het noorden van de stad, is zo vlak na de aanslagen ultrastreng. Er zijn camera’s, scans, militairen, agenten en politiehonden die de boel scherp in de gaten houden. Grote demonstraties zijn verboden.

Vieze vervuilers
De grote vergadering duurt twee weken. Uiteindelijk moet er een klimaatplan uit komen rollen. De belangrijkste afspraak daaruit is is nog wat vaag. 'We gaan ervoor zorgen dat de temperatuur op aarde niet nóg twee graden verder stijgt.' Hoe? Dat is nog wat vaag. Critici vinden dat het hoog tijd is om vieze vervuilers aan te pakken en geld te stoppen in groene energie. Want ondertussen smelten de ijskappen en vechten eilanden tegen overstromingsgevaar. Zou zo’n stevig klimaatakkoord gaan lukken? Op 11 december weten we het.

Demonstratie(tjes)
Grote klimaatdemonstraties mogen in Parijs dus niet. Maar in andere wereldsteden werden afgelopen weekend wel optochten gehouden om aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde. Zoals in... van boven naar beneden: Athene, Berlijn, Parijs (schoenen op een plein mocht wel) en Seoul. 

cropAthens AFP 35238048

cropBerlijn AFP 35238635

cropParijs EPA 35238078

cropSeoul AFP 35236074

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

yippi ik ben dummie zoon van faro ghoera

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps