Foto's Dreamstime en Flickr/ben.timney

(Veel) huiswerk? Beter nog even wachten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

Krijg jij al vaak huiswerk mee van school? Dat is veel te vroeg, beweert een wetenschapper van Duke University in het Amerikaanse Durham. Het kan er zelfs voor zorgen dat kinderen een hekel krijgen aan school.

Harris Cooper is psycholoog en hersenwetenschapper. Hij bestudeert de effecten van huiswerk al bijna dertig jaar en bekeek meer dan 180 onderzoeken daarover. Hij vindt dat je kinderen niet te vroeg huiswerk mee moet geven. Op de middelbare school kan het prima. Zolang kinderen er maar niet langer dan twee uur per dag mee bezig zijn.

Ook in groep 7 en 8 kunnen kinderen best af en toe een schoolwerkje thuis doen. Maar in de lagere klassen is het volgens hem slim om niet veel huiswerk op te geven. En als je het toch doet, dan te zorgen dat het echt bij de leerling past: kort, vrij makkelijk en als het kan iets wat niet zo schools is, zoals lezen of sport.
 
Huiswerkpolitie
Waarom hij dat denkt? Kinderen moeten op school al genoeg luisteren en stilzitten. Als de school dan uit is, moet er tijd zijn voor andere dingen. Ook kunnen kinderen onder de elf nog helemaal niet goed plannen en moeten de ouders dat dan doen. Voor hen is het helemaal niet leuk om als een soort huiswerkpolitie achter hun kinderen aan te zitten.

huiswerk

Slaaptekort
En je slaap komt erdoor in gevaar. Veel kinderen beginnen te laat aan het huiswerk waardoor het dan snel nog voor het slapengaan moet. Hartstikke fout, vindt Cooper. Je hebt je slaap meer dan genoeg nodig om goed je best te kunnen doen op school.

Boze ouders
Beter kunnen ouders na schooltijd met hun kinderen lezen. Of het huiswerk minderen. Of kan school huiswerk opgeven waarvan kinderen zelf mogen beslissen of ze het maken of niet. Dat wordt al op verschillende Amerikaanse scholen geprobeerd.

Maar er zijn scholen die dan te maken krijgen met mopperende ouders die vinden dat huiswerk móet. Zij denken dat kinderen daarvan slimmer worden. Misschien moeten die vaders en moeders als huiswerk maar eens dat hele dikke onderzoek van Cooper lezen...

Meer van dit soort artikelen lezen? Wil je je eigen versgedrukte papieren krant op de deurmat krijgen? Kidsweek lees je nu zes weken lang voor maar 6 euro. Speciaal voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Waar wacht je nog op? 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik moet als ik ziek ben werk in halen bijv. (iedereen aan het tekenen maar ik ben aan het werk) Rentweg Rentweg Duimomlaag

Hallo, ik kan mij daar wel in vinden. Natuurlijk is het zo dat kinderen hun werk op school af moeten hebben bijvoorbeeld. Echter, mijn zoon kreeg door concentratieproblemen veel mee naar huis, hij kan het immers prima zo wisten we. Hij had al stress dat het op school niet lukte en dan thuis ook nog?
Stress blokkeert het handelen nog meer. Naast de topografie, leeskring, spreekbeurt etc waar hij al meerdere uren per taak in steekt. Dat laatste plannen wij dan voor hem.

Een goede inschatting maken wat er aan de hand is helpt ons nu en hopelijk gaat het makkelijker op...

JIPPIE, geen huiswerk! Blij

Ik had op de basisschool geen huiswerk alleen in groep 7-8 en ik zit nu op de middelbare school

Niet leuk. Gozer dat we geen huiswerk krijgen!!! Ik ben boos dusver huiswerk dus morgen dus ik lieg niet hoor je mij wel of niet !!!

ik vind het wel een goed idee! Blij

tuurlijk is huiswerk STOM Rentweg maar daarvoor zit je wel op school maar iets minder is nooit erg toch?!

Wat een leuk iedee ik zal het aan mijn juf vertellen Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf Blij Blij Blij

Ja, Huiswerk is idd niet leuk. Het zal gewoon verboden moeten zijn voor de basisscholen! Ik zit pas in groep 5 (Ik ga naar groep 6) en ik krijg 2 keer per week huiswerk! 2 bladzijdes per week!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.