Foto ANP

Waarom beeft Bedum?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

Deze week werden tientallen camera’s opgehangen in het huis van Zara (9) en Annemijn (11) uit het Groningse dorpje Bedum. Zij maken vaak een aardbeving mee en willen graag dat de rest van Nederland ook weet hoe dat voelt. In de krant lees je er alles over. Maar hoe zit het eigenlijk met die aardbevingen? Vijf vragen.

Waarom zijn er juist in de provincie Groningen zoveel aardbevingen?
Omdat daar sinds een paar jaar naar gas geboord wordt. Dat gas zit onder de grond, ongeveer drie kilometer diep. Met enorme boorinstallaties wordt het naar boven gehaald. Daardoor ontstaan grote en kleinere gaten in de grond en zakt de bodem een beetje in. Dat veroorzaakt aardbevingen.

Nou, dan laten we dat gas toch lekker zitten?
Dat wil de regering niet. Gas betekent geld! Je kunt het gebruiken om mee te koken en je huis mee te verwarmen. En wat er over is, verkoopt de regering aan het buitenland. Daardoor belanden er elk jaar miljarden euro’s in onze schatkist. En dat kunnen we best gebruiken.

Vinden de Groningers dat ook?
Nee, die zijn behoorlijk boos. De afgelopen tijd hebben ze veel geprotesteerd. Dat heeft een beetje geholpen. Begin dit jaar besloot minister Kamp (van Economische Zaken) dat er wat minder gas omhoog wordt gehaald. Ook beloofde hij dat er 1,2 miljard euro zou worden betaald aan de mensen van wie het huis kapot is gegaan door de trillingen. ‘Dat is niet genoeg’, zei de Groningse commissaris van de Koningin deze week. Hij wil twee miljard euro om iedereen te helpen.

Zijn er zoveel huizen stuk dan?
Ja. Veel mensen hebben scheuren in de muren. Of erger. Het huis van Annemijn en Zara zakt langzaam helemaal weg. Met grote palen wordt het nu overeind gehouden. De boerderij van hun buren is helemaal ingestort.

Hoe zwaar zijn die bevingen eigenlijk?
Dat wisselt een beetje. Gelukkig zijn ze niet zo zwaar als je ziet in het buitenland, waar vaak veel doden tegelijk vallen. Maar wel zwaar genoeg om huizen te beschadigen en mensen erg te laten schrikken. De heftigste beving dit jaar was in februari bij de plaats Leermens. Die had een kracht van 3.0 op de schaal van Richter. Honderden mensen hadden toen schade aan hun huis.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

het is "grappig"jorin begrepen! Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf

Is het niet eng als jeerin zit

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps