Foto EPA

Wat is het MERS-virus?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

De afgelopen weken is het opeens veel in het nieuws: MERS. Het is een virus dat in Zuid-Korea heerst. Wat is het precies? En moet je er bang voor zijn? Kidsweek legt het uit in vijf vragen en antwoorden.

1. Wat is MERS?
MERS is een virus dat in je lichaam kan kruipen. Het is een soort verkoudheid, maar dan een stuk gevaarlijker. Je gaat ervan hoesten en je krijgt koorts. Als je niet oppast, kun je er zelfs dood aan gaan. MERS is, net als een verkoudheid, besmettelijk. In 2012 is het virus in het Midden-Oosten ontdekt.

2. MERS bestaat dus al veel langer. Waarom is het nu ineens weer in het nieuws?
Vorige maand werd ontdekt dat een man in Zuid-Korea het virus bij zich droeg. Hij was net terug van een reis uit het Midden-Oosten. Hij werd in een ziekenhuis behandeld en heeft daar andere mensen besmet. Al negentien Koreanen zijn aan het virus overleden.

mers afpIn Zuid-Korea dragen veel mensen mondkapjes, uit angst voor besmetting. Zelfs tijdens een trouwerij houden ze de kapjes op!

3. Waar komt het virus eigenlijk vandaan?
Onderzoekers zitten met hun handen in het haar. Ze weten het niet precies, maar denken dat het virus van kamelen komt. In het Midden-Oosten wordt wel eens melk van een kameel gedronken, of rauw kamelenvlees gegeten. De kans bestaat dat het virus zo is overgebracht naar de mens.

4. Is het MERS-virus zo besmettelijk?
Dat valt reuze mee. Het allerbelangrijkste om dat te voorkomen is goede hygiëne: een schone omgeving en een schoon lichaam. In het ziekenhuis in Zuid-Korea was dit niet het geval. Daar gebruiken ze vaak vieze spullen. Dan kan een virus zich makkelijk verspreiden.

5. Moeten wij in Nederland ons zorgen maken voor MERS?
Nee. Vorig jaar waren in Nederland twee patiënten die het virus hadden meegenomen uit het Midden-Oosten. Zij werden meteen behandeld en na drie weken waren ze weer beter. Je kunt het virus alleen oplopen als je in het Midden-Oosten bent geweest, of in contact bent geweest met iemand met MERS. Die kans is gelukkig heel erg klein.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wow, dat sloeg in als een bom... Ik heb hier nog nooit over gehoord! Vraagtzichaf
En waarschijnlijk zijn de mensen daar alert. Maar NL kan ze helpen, toch? Het is dan nog niet een heel groot probleem, maar we moeten extreem dom zijn om te wachten tot het moment dat het uit de hand loopt! Juichen Ik hoop dat NL zich er op tijd mee bemoeid! Duimomhoog

Heel erg en zielig

Rentweg dat virus moet weg

mijn sport komt uit korea erg Juichen Juichen Juichen Vraagtzichaf Vraagtzichaf Vraagtzichaf

Afschuwelijk en als ik daar woonde was ik ook bang

heel zielig vind ik stom met een trouwdag Rentweg Rentweg Rentweg Rentweg Duimomhoog Blij

mijn opa woont in Zuid-Korea.
hopelijk gebeurt er niks met hem. Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps