Wat wordt het beste kinderboek?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie Terhell
Annemarie
Terhell

Merel (11 jaar) is lid van de Kinderjury Senaat. Dat betekent: wekenlang boeken lezen. En weinig tijd voor de computer en TV.

Tienduizenden kinderen stemden dit jaar in de Kinderjury. Merel ook. Maar ze wilde méér. Daarom schreef ze een mooie brief waarin ze uitlegde waarom ze lid wilde worden van de Senaat. Ze was niet de enige: er kwamen meer dan 800 brieven binnen. Toch werd Merel gekozen, samen met 11 anderen. Met elkaar vormen zij de Senaat. Ze hebben twee weken de tijd om alle tien boeken te lezen die dit jaar de meeste stemmen hebben gekregen. Daarna gaan ze met elkaar over de boeken praten en een juryrapport schrijven.

Bekijk hier twee filmpjes van Merel:
Merel interviewt schrijfster Francine Oomen Deel 1
Merel interviewt schrijfster Francine Oomen Deel 2

Voor Merel kwam de Senaat als een grote verrassing. De organisatie had haar laten weten dat ze helaas niet was gekozen. Vanwege haar mooie brief kreeg ze wel een troostprijs. Zo werd ze met een smoesje naar de TV-studio gelokt. Toen ze aankwam bij Supernick stond er een grote tafel klaar met daarop een rij baretten en de getipte boeken. ‘Toen hoorde ik een stem: wil Merel Droeser naar beneden komen? Je zit in de Senaat.' Een paar dagen later werd de Senaat plechtig geïnstalleerd in Amsterdam. Dat was een feestje vol glamour met veel camera's en fotografen. Van Daphne Deckers en Maik de Boer kreeg ze les in presentatie en mooi lopen. Burgemeester Job Cohen zette haar de baret op het hoofd. En na afloop ging Merels grote wens in vervulling gaat: ze mocht een interview doen voor de camera met Francine Oomen.

Nu is Merel bijna klaar met het lezen van de getipte boeken. Toch heeft ze nog geen idee welk boek gaat winnen in haar leeftijdsgroep (10 - 12 jaar). Merel: ‘Oorlogsgeheimen van Jacques Vriens is heel erg spannend en had zo echt gebeurd kunnen zijn. Maar ook De droom van Lena Lijstje van Francine Oomen vind ik mooi. Het gaat over serieuze onderwerpen, maar is heel grappig geschreven.'

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps