Foto ANP

Wedstrijd voor schoolplannen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Bouwien Jansen
Bouwien
Jansen

Het lijkt wel een talentenjacht, maar dan voor het onderwijs: 123 mensen stuurden dit jaar een plan voor een nieuwe school naar de gemeente Amsterdam. Vandaag maakte een jury bekend welke ideeën doorgaan naar de volgende ronde. Wij zetten ze op een rijtje:

De Alan Turingschool
Hier zit je lekker lang. Van de kleuterklas tot je eindexamen. De deuren gaan ’s morgens om acht uur al open en sluiten pas om tien uur ’s avonds. Op deze school werken meesters en juffen die op de universiteit gestudeerd hebben. Als je eraf komt, spreek je vloeiend Engels, kun je apps bouwen, programmeren en een eigen bedrijfje starten.

Latijnse School

Een school voor leerlingen van zes tot zestien jaar. Gebaseerd op het onderwijs in het oude Europa. Je krijgt les in drie (een trivium) van taalvakken en vier (een quadrivium) rekenvakken. Als het goed is, levert deze klassieke vorming je uiteindelijk een vwo-diploma op.

Laterna Magica

Alweer een school voor kinderen van 0 tot 18 jaar. De bedenkers willen dat er geen verschil is tussen school en opvang daarna. Je zit dus de hele dag op één plek. Ook mag je al snel proeven aan het echte leven, door bijvoorbeeld mee te kijken bij mensen die al werken.

Onze Amsterdamse School

Een school die een beetje lijkt op de wereld daarbuiten. Elke acht weken krijg je een nieuw thema. Daardoor leer je van alles wat. Er is een kinderkeuken, een pop-upmuseum en lab waar je proefjes kun doen.

School for Excellence

Hier gaat elk kind op zijn eigen ‘leerreis’. Dat doe je met hulp van een vaste mentor. Je bedenkt zelf wat je wilt ontdekken en leren. Daarna maak je een plan hoe je het wilt aanpakken. De school heeft geen groot gebouw, maar verschillende ‘honken’ in de stad.

Klein Amsterdam

Deze plannenmakers willen een school met een speciale ruimte waar iedereen welkom is. Niet alleen de kinderen, maar ook de leerkrachten, de ouders en de rest van de stad. Ouders kunnen er bijvoorbeeld een koffietentje runnen, er kan een rommelmarkt gehouden worden, maar ook een tentoonstelling of iets anders.  

Via Marzano

Op deze school werken alleen maar juffen en meesters die dol zijn op pubers. Dat moet wel, want er wordt lesgegeven aan kinderen van tien tot zestien jaar. Als je klaar bent, kun je op een ‘gewone’ school je eindexamen halen.

Akademia

Zit jij vol vragen en ben je gek op spelen? Dan is dit plan wel wat voor jou. De bedenkers willen een basisschool én een middelbare school maken waar je met een coach je eigen doelen verzint en daaraan werkt. Ze geloven dat nieuwsgierigheid en spelen je verder brengen.

Het Atelier

Een buurtschool met een echt atelier, waar kinderen, juffen, meesters en echte kunstenaars samen aan zelfbedachte projecten werken. Dus als je altijd al eens een animatiefilm wilde maken, of een eigen stoel wil timmeren, kan dat hier. Daar leer je van, is het idee.

De Trampoline

Niet iedereen krijgt dezelfde kansen, vinden de bedenkers van dit plan. En dat is zonde. Daarom willen ze een school beginnen waar juffen en meesters van álle kinderen hoge verwachtingen hebben. Ook als je een taalachterstand hebt, of dyslectie.

De Onderwijsgemeenschap

Als je hierop zit, ben je achttien jaar onder de pannen. De school is verdeeld in vier delen. Op de ‘eerste school’ (0-7 jaar) ben je vooral aan het groeien en spelen. Op de basisschool (7-11 jaar) leer je lezen en rekenen. Op de middenschool (11-14) krijg je allerlei vakken. En op de middelbare school (14-18) werk je naar je eindexamen toe. 

En nu?
Coaches en onderwijsexperts gaan de bedenkers de komende vijf maanden helpen om hun plan verder uit te werken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er volgend schooljaar drie tot vier scholen écht open gaan.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Leuke keuzes ook!

Ik vind het wel goed omdat er dan meer scholen zijn in de wereld

IK ZIT OP LATERNA MAGICA YEEEEE Blij Blij

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps