Weekend tjokvol wetenschap

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Door heel Nederland kun je het weekend van 3 en 4 oktober proefjes doen, rondleidingen krijgen bij bijzondere bedrijven of kletsen met onderzoeker. Hier zie je wat er bij jou in de buurt te doen is tijdens het Weekend van de Wetenschap.

Drenthe
Bij Astron, het Nederlands instituut voor radioastronomie, in Dwingeloo kun je van alles over de ruimte ontdekken. Hoeveel weeg je op een andere planeet? Waar stopt het heelal? Je mag zelfs je eigen ontplofte ster maken.

Flevoland
Bij het Aviodrome in Lelystad zijn het hele weekend bijzondere activiteiten. Je kunt een workshop raket maken volgen of een lesje nemen in stewardessen-manieren. Ook zijn er het hele weekend speciale kinderrondleidingen

Friesland
Ook boeren maken veel gebruik van wetenschap. Bij het aardappelonderzoek-bedrijf HZPC in Metslawier kun je alles leren over wat er komt kijken bij het kweken van aardappels. Hoe maken boeren die steeds lekkerder en gezonder? Je frietje zal nooit meer hetzelfde smaken!

Gelderland
Gooi jij het liefst over al je eten een dikke klodder ketchup? Dan moet je komend weekend natuurlijk in Nijmegen zijn. Daar mag je een kijkje nemen in de Heinz-fabriek, waar ze trouwens ook heel veel andere dingen maken.

Groningen
Op de Rijksuniversiteit Groningen wordt het hele weekend van alles georganiseerd. Zo kun je zelf shampoo maken of 3D-tekeningen. Op veel verschillende plekken staan wetenschappers klaar om te vertellen over hun werk.

Limburg
Op de Sterrenwacht in Heerlen kun je dit weekend, net als op zeventien andere sterrenwachten in Nederland, van alles leren over sterren en de ruimte. Er zijn extra rondleidingen en natuurlijk mag je zelf door een telescoop kijken.

Noord-Brabant
Op de Technische Universiteit in Eindhoven draait alles dit weekend om licht. Ontdek alles over de geschiedenis van licht en bekijk een prachtige lichtshow. En natuurlijk mag je zelf proefjes doen met lampjes.

Noord-Holland
Zoenen doe je dus mooi niet met z’n tween, al dacht je dat misschien wel. In Micropia in Amsterdam kun je leren welke bacteriën er allemaal meedoen als mensen elkaar zoenen. En dat ziet er niet altijd fris uit.

Overijssel
In Haaksbergen kun je met de boswachter van IVN mee op spinnen-excursie in De Lutte. Je leert alles over verschillende soorten en over hoe ze bijvoorbeeld hun web bouwen.

Utrecht
In het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht kun je, net als in een heleboel andere ziekenhuizen, een kijkje achter de schermen nemen. Je mag bijvoorbeeld een echo of een hartfilmpje maken. Ook kun je leren over DNA en zelfs je DNA-code op een T-shirt laten drukken.

Zeeland
In het Laboratorium Van de Sande in Vlissingen kun je dit weekend alles leren over suiker. Wat is het eigenlijk en hoe wordt het gemaakt? Natuurlijk mag je zelf proefjes doen.

Zuid-Holland
Dit weekend kun je een kijkje nemen bij het grote afvalbedrijf SITA in Rotterdam. Hier wordt het afval dat bij jou thuis met de vuilniswagen is opgehaald gestort en gescheiden. Een indrukwekkend gezicht.

Voor tijden, adressen en andere gegevens kun je kijken op www.hetweekendvandewetenschap.nl. Daar staan ook nog heel veel meer activiteiten.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

dat beest is echt griezelig Juichen

ik ben nu bang

Die spinnen-excursie lijkt me wel leuk.

Die spinnen-excursie lijkt me wel leuk.

waarom doen ze dat Rentweg Vraagtzichaf Oeps Blij Duimomhoog Duimomlaag Juichen

cool ik wil naar Zeeland daar wonen gelukkig ook mijn opa en oma wonen er ik wil suiker

is dat een vogelspin cool zeg!

zoenen leuk hoor Blij Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.