Foto AFP

Weer naar school in Nepal

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Goed nieuws voor veel kinderen die in het rampgebied in Nepal wonen. Ze kunnen weer naar school. Voor het eerst sinds de verwoestende aardbeving van ruim een maand geleden.

AFP Ankita Kapali woont in tentAnkita Kapali (11) pakte zondag haar schooltas in. Ze woont tijdelijk in een tent in de Nepalese hoofdstad Kathmandu

Zondag (in Nepal is zaterdag de enige vrije dag) ging een deel van de scholen weer open. De schoolbus reed op sommige plekken ook weer.

De kinderen waren blij. ‘Het is heel fijn om al je vrienden weer te zien’, zei een jongen tegen een tv-zender. ‘We hebben veel verhalen uit te wisselen’, vertelde een meisje. ‘Thuis zaten we maar alleen en er was niets te doen.’

AFP weg naar school Kathmandu

De weg naar school leidt door de verwoeste stad

Volgens VN-kinderfonds Unicef heeft ruim een miljoen kinderen de afgelopen maand thuisgezeten. In de getroffen gebieden zijn bijna alle scholen verwoest. Of zo zwaar beschadigd dat het niet veilig is om er les in te geven.

En veel van de scholen die nog wel intact zijn, worden gebruikt om mensen op te vangen die dakloos zijn geworden. Met tenten en bamboe zijn nu tijdelijke noodlokalen gebouwd.

AFP bamboeschool Kathmandu

Er zijn tijdelijke scholen van bamboe neergezet

De leerlingen hoeven nog niet meteen keihard te gaan leren. Veel kinderen zijn familieleden en hun huis kwijtgeraakt door de ramp. De Nepalese overheid heeft tegen de leraren gezegd dat ze de eerste dagen vooral veel met de scholieren moeten praten over wat ze hebben meegemaakt. Dan krijgen ze de kans om de gebeurtenissen te verwerken.

Op 25 april werd Nepal getroffen door een hevige aardbeving. Bijna 8700 mensen kwamen om het leven. Tienduizenden raakten gewond. En 24.000 klaslokalen werden vernield.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Nou ik zou toch niet naar school willen Rentweg Rentweg Rentweg Juichen Duimomlaag Juichen Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps