Foto ANP

Wereldrecord vuurspuwen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Woensdagavond stonden 267 mensen klaar in Eindhoven. Een brandende fakkel in de ene hand, een handdoekje in de andere. Ze gingen het wereldrecord ‘gelijktijdig vuurspuwen’ verbreken. Ook Kidsweek Junior stond er tussen, met fakkel en getuite lippen.

‘Ik ben bang dat ik het haar van degene voor me in de fik steek.’ Marianne heeft nog nooit vuur gespuwd. Hetzelfde geldt voor de meeste deelnemers op het veldje. Voordat het wereldrecord verbroken wordt, moet er dus eerst even worden geoefend. Met water! Spuwer Bart geeft instructies. ‘Neem een grote slok. Adem in door je neus. En sproei het water hoog in de lucht.’ Gespetter en natte gezichten is het resultaat.

Dan is het tijd voor de echte oefening, met vuur. De een blaast gigantische steekvlammen, de ander kleine pufjes vuur. Er vallen geen gewonden. Alleen rond Saskia hangt een verschroeid geurtje. Haar wimpers en wenkbrauwen smeulen nog wat na. ‘Het gaat alweer,’ grinnikt ze, ‘ik wil nog een keer!’

Is het niet hartstikke gevaarlijk, onervaren mensen met al dat vuur? ‘Nee hoor’, zegt Bart. 'We spuwen met Romeinse olie. Dat is hartstikke veilig. Het brandt pas als het heel kleine spettertjes zijn. Het grootste gevaar is dat je het doorslikt. Dan zit je twee dagen op de wc’, lacht hij.

Meer over het wereldrecord vuurspuwen, lees je volgende week in Kidsweek Junior. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook