Foto´s EPA

Wereldtoiletdag

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Woensdag 19 november is het Wereldtoiletdag. Een dag waarop je eens lekker over poep en pies kunt praten. En dat is nodig ook.

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar één op de drie mensen op de hele wereld heeft geen eigen schone wc. 1,1 miljard mensen moeten zelfs elke dag buiten plassen en poepen. Een schone, werkende wc is heel belangrijk voor je gezondheid. Want in één gram poep zitten tien miljoen virussen, één miljoen bacteriën, duizend parasieten en honderd wormeneitjes. Niet zo fris dus als dat buiten ligt of in een rivier drijft.

Ziektes
Elk dag worden er veel mensen ziek door deze bacteriën. Ze krijgen bijvoorbeeld diarree en kunnen daaraan overlijden. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat iedereen een schone wc in de buurt heeft. Daarom is 19 november uitgeroepen tot Wereldtoiletdag. Sinds 2001 worden er elk jaar op deze dag activiteiten georganiseerd waardoor mensen leren hoe belangrijk schone wc’s zijn. De organisatie hoopt dat er zo meer mensen over poep en pies durven te praten en dat landen ervoor zorgen dat er meer frisse toiletten zijn.

Hulp
Vorig jaar haalde 3FM met de actie Serious Request meer dan twaalf miljoen euro op om diarree in verschillende landen te bestrijden. Wat er met dat geld gebeurt, lees je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Lekker onderwerp

Lekker onderwerp Blij

Ik vind het zielig.

Duimomlaag Duimomlaag van plaats in nemen ik vind het zo silig Duimomlaag Duimomlaag

Ik vind het een vies onderwerp maar het is wel belangerijk hoor

ik praat niet graag over poep of plas

iel iel ieeeeel Oeps

ik vind het wel naar voor die mensen...

Ik vind het een beetje vies onderwerp.

ja dat is beter

Slaat nergens op
Poep en pies is niet netjes

wallah dit slaat nergens op oula

vies maar wel zielig Vraagtzichaf

beetje raar

zielig voor die kinderen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.