Walvis van zand en schelpen

Kunstenares maakt prachtige beelden van schelpen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Anna Chan maakt prachtige kunstwerken van niets anders dan zand en schelpen. De Amerikaanse kunstenares vertelt er graag over, én geeft tips voor hoe je zelf op het strand aan de slag kunt.

‘Ik hield nooit van zandkastelen bouwen’, vertelt Anna Chan. Eigenlijk is ze sieradenontwerpster, maar vorig jaar had ze opeens heel weinig werk. ‘En mijn handen wilden zo graag iets maken.’ Het eerste wat ze samen met haar dochter Isla (10) maakte, was een zeeschildpad die eieren legt op het strand.

Meisje met zeeschildpad van zand en schelpen

Bedreigde zeeschildpadden

‘We hebben een natuurkanaal op YouTube en de leerzame website Nature Treasure Hunter en met dit beeld wilden we aandacht vragen voor bedreigde zeeschildpadden. Ik had niet verwacht dat ik een jaar later nog steeds zandbeelden zou maken, maar ik voelde de drang om meer te maken.’

Net juwelen

Inmiddels maakt Chan de beelden niet meer alleen op het strand, maar ook thuis. Soms is ze wel een week bezig met een ontwerp. ‘Het voelt zo fijn om grote beelden te maken met mijn hele handen. Schelpen zijn mijn juwelen geworden. Voor mij zijn ze net zoveel waard als diamanten, omdat er echt leven in zat voordat ze op het strand aanspoelden.’

Leeuw gemaakt van zand en schelpen

Tips van Anna Chan om zelf schelpenkunst te maken:

  • - Maak eerst het zand nat. Het moet vochtig genoeg zijn om te plakken, maar niet zo nat dat het zwaar wordt.
  • - Vorm met je handen het zand in de vorm die je wilt maken.
  • - Leg de schelpen er dan bovenop.
  • - Zorg dat het zand de hele tijd vochtig blijft, anders valt het uit elkaar.
  • - Begin met makkelijke vormen, zoals een zeester, schildpad of vis.
  • - Je hoeft niet de hele vorm met schelpen te bedekken. Je kunt de schelpen ook als versiering gebruiken.
  • - Als je samen met iemand anders op het strand bent, is de zeemeerminnenstaart een aanrader. Die is makkelijk en leuk om te maken en goed voor een mooie foto als je klaar bent.
  • - Ben nieuwsgierig! De natuur zit vol verrassingen: laat je inspireren. En heb plezier tijdens het maken, want dat is veel belangrijker dan het resultaat.


Zeemeerminnenstaart van zand en schelpen
Pinguïns van zand en schelpen
Alle foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Anna Chan

Anderen lazen ook: Mooi: strandknutsels

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook