Gevonden voorwerpen Spoorwegmuseum

Raar: deze spullen lieten mensen achter in de trein

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Een kunstbeen, een oude typmachine en een grafsteen van piepschuim. Deze spullen werden in de trein gevonden en staan nu uitgestald.

Het Spoorwegmuseum in Utrecht kreeg twee weken geleden een kist met zeventig gevonden spullen van de NS. ‘We wisten wel dat er zo’n kist bestond, maar niet wat daar allemaal in zat’, vertelt Evertjan de Rooij van het museum. Toen ze de kist openmaakten, zagen ze bijvoorbeeld: autosleutels van een Porsche, een groot nep kunstgebit en een doosje met opgezette dieren.

Zonde om weg te gooien

‘De NS bewaart alle gevonden spullen drie maanden, zodat mensen de tijd hebben om het op te halen. Daarna gaat het weg. Bankpasjes, ov-chipkaarten en telefoons worden het vaakst achtergelaten in de trein, maar deze opvallende dingen wilden ze niet weggooien. En nu staan ze bij ons in een vitrine.’

Mis je je kunstbeen niet?

Het museum weet niks over de spullen. ‘Niet waar het is gevonden of wanneer. Sommige items lijken wel tientallen jaren oud. Het leuke is dat je er zelf een verhaal bij kunt verzinnen. Bijvoorbeeld de kinderviool. Misschien was het instrument van iemand die een hekel had aan vioolspelen. Of het kunstbeen, van wie zou het geweest zijn? Ik zou mijn kunstbeen wel missen’, denkt De Rooij hardop.

Anderen lazen ook: Getest: het Spoorwegmuseum.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook