Foto: Najib Nafid

Het testteam bezoekt het Kinderboekenmuseum

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

‘Jip en Janneke!’ ‘Wiplala!’ ‘Abeltje!’ De hoofdpersonen uit de boeken van Annie M.G. Schmidt kent het testteam wel. Maar op wie ze zelf het meest lijken? Dat gaan de testers ontdekken in de nieuwe tentoonstelling van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Bij binnenkomst krijgt het testteam een gekleurd bandje. ‘Dat is een slurper. Daar kun je allemaal dingen mee verzamelen’, weet Milan. In de tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt gaan de testers ermee langs verschillende spellen. Het avontuur begint bij een typemachine. Daarop is het eerste gedichtje van Annie M.G. Schmidt te lezen. Ze schreef het toen ze vier jaar oud was. ‘Er was eens een hond, die zat op zijn kont. Er was eens een kat, die zat op zijn gat.’ Het testteam barst in lachen uit. ‘Zo te zien was ze erg ondeugend’, roept Pieter.

Foto: Najib NafidAmira en Aleksandra maken een verhaal. 

Kattenvlog 

De testers houden hun slurper tegen het eerste spel. Een flatgebouw met heel veel schermpjes als ramen. Het is de flat van Pluk van de Petteflet. Het testteam moet op zoek naar de bewoners van de flat achter de gordijntjes. ‘Wie moest ik ook alweer vinden?’ vraagt Aleksandra terwijl ze wat gordijntjes openmaakt. Milan en Pieter sprinten al snel door naar een klein huisje in de buurt. Daar is de studio van de katten-nieuwsdienst van Minoes. De jongens nemen er een kattenvlog op. ‘Er is zojuist een kat verdwenen, lees er alles over in de volgende Kidsweek’, vertelt Pieter als een echte nieuwslezer. ‘Like en abonneer. Detective Milan zoekt het uit!’ voegt Milan toe.

Sliskoorts 

Tijd voor het volgende verhaal. Floddertjes moeder is ziek. Ze knapt vast op van een kopje soep. ‘Is dit tomatensoep?’ vraagt Amira. Ze sleept op het scherm een blik soep richting een grote mixer. Ze geeft een draai aan de mixer en springt van schrik achteruit. Alle soep spuit in het rond. Gelukkig was het maar een animatie. Op het scherm verschijnen nu allemaal letters. Het wordt lettersoep! Maar wat staat daar voor gekke zin? ‘Ik fnap niet wat het if? Ik heb flifkoortf?’ ‘Oh,’ zegt Aleksandra, ‘ze heeft sliskoorts!’

Foto: Najib Nafid'Even de autoradio van Otje wat harder zetten.'  

De bus van Otje 

Tussen alle spellen vinden de testers een stapel met boeken. ‘Je kunt hier ook echt de boeken van Annie M.G. Schmidt gratis lezen’, roept Milan enthousiast. Naast boeken schreef Annie M.G. Schmidt ook veel liedjes. In het busje van Otje en haar vader zijn die te beluisteren. Nadat de testers achter het stuur zijn gekropen, draaien ze aan de knoppen van de autoradio. ‘Op een mooie pinksterdag!’ zingt Pieter uit volle borst mee.

Verhalen bouwen 

Bij een tentoonstelling over een schrijfster horen natuurlijk ook verhalen. Het testteam gaat dan ook zelf aan de slag als schrijver. Op de gedichtenmuur van Ibbeltje bouwen ze met woordenblokken een gedicht. Nadat ze op een belletje drukken, wordt hun eerste versje voorgelezen. ‘Een kat in mijn leven, ik wil geen chips’, klinkt het uit de speakers. Het rijmt nog niet echt. Na wat zoeken tussen alle blokken, vinden ze wel wat rijmwoorden. ‘Een kat, zo’n schat.’ Er staat ook een echte typemachine om verhalen op te maken. ‘Er zit geen echte inkt in! Maar het is wel heel leuk om zo op de knopjes van zo’n machine te drukken’, zegt Milan. 

Foto: Najib Nafid'Wat rijmt er op chips?'

Veel spellen  

De testers komen aan bij het laatste onderdeel, de lift van Abeltje. Door op de liftknoppen te drukken, ontdekken ze op welk kinderboekenfiguur van Annie M.G. Schmidt ze het meest lijken. Ze kiezen snel hun antwoorden. ‘Ik lijk het meest op Abeltje’, zegt Amira. Door de slurper krijgen de testers alle resultaten van de spellen via de mail te zien. ‘Het testen op wie je lijkt, was het leukst’, zegt Amira. Ook Milan is enthousiast. ‘Ik vond het allemaal heel leuk, want je kon heel veel doen.’ ‘Wel jammer dat Jip en Janneke nergens zijn voorgekomen’, vult Pieter aan. ‘We waren er snel doorheen, dus meer verhalen is nog beter!’ 

Cijfer: 9,2 

+ je kunt lekker veel doen 
+ testen op wie je lijkt is erg leuk  

- er was weinig uitleg over de verhalen zelf 
- de onderdelen waren snel voorbij 

Kijk voor meer informatie op www.kinderboekenmuseum.nl

Anderen lazen ook: Het testteam bezoekt het Mariniersmuseum.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps