Foto: Lotte Stekelenburg

Het testteam bezoekt het Mariniersmuseum

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Wat een marinier doet? Iets met helmen en geweren, denken de testers. En wil -ie niet z’n land beschermen? Veel tijd om na te denken is er niet, want in de nieuwe tentoonstelling Mariniers op Missie van het Mariniersmuseum in Rotterdam moeten de testers meteen aan de bak. Als échte mariniers. Go testteam, go!

‘Volgens mij gaan we lekker veel doen hier’, zegt Tonnie als hij de trap oploopt, op weg naar de eerste missie. In de donkere ruimte waar ze terechtkomen hangt en ligt van alles. Van camouflagepakken tot kompassen en walkietalkies. Het testteam mag kiezen welke missie ze als eerst willen doen: Bos, Water of Sneeuw. Een stemrondje bepaalt. Het wordt Water. Daar horen stoere zwarte hesjes bij. ‘Een missie is dat je een doel moet bereiken met een team’, weet Laurens. Dus moet er een rolverdeling komen. Tonnie meldt zich aan als commandant: hij krijgt de leiding. Indy wordt seiner: haar taak is om met handgebaren instructies aan de groep te geven. Laurens en Mijntje zijn verkenners: die gaan voorop en kijken of de kust veilig is.

Testteam Mariniersmuseum Foto Lotte StekelenburgGo Indy, go!

Spanning 

De spanning begint te stijgen. ‘Maar we gaan niet echt dood als het fout gaat’, merkt Mijntje op. Dan verschijnt er ineens een streng mannengezicht op een videoscherm. Het is Majoor Maas, die alles UITROEPT WAT HIJ ZEGT. ‘Team DELTA’ noemt hij het testteam. ‘Kom niet in actie tot ik het sein GO geef. Een marinier komt in actie op de grens van land en water’, zegt hij, terwijl Team DELTA hem met grote ogen aangaapt. ‘Er is een schip gekaapt door piraten. Aan jullie de taak om de bemanning te bevrijden. Maar pas op: zorg dat je niet gezien wordt. Werk goed samen en volg mijn instructies. GO DELTA GO!’ 

Bootje varen 

En dan begint het avontuur. Team DELTA stapt door een zwart doek en neemt plaats in een bootje. ‘Ik vind het nu al leuk’, zegt commandant Tonnie, die inmiddels ook een duikbril op heeft met een lampje. Verkenners Laurens en Mijntje zitten met een buddy-lijn (een touw dus) aan elkaar vast zodat ze elkaar niet kwijtraken, waardoor Mijntje zich ‘een beetje een hond’ voelt. Een groot scherm voor hen laat Team DELTA een woeste zee zien waar ze met volle kracht overheen denderen. Hun koptelefoons doen de testers maar over één oor, want anders is communiceren met je teamleden onmogelijk. 

foto Lotte Stekelenburg - Mariniers MuseumMijntje klimt over de scheepswal om de bemanning te bevrijden.

Veilig 

Daar is Majoor Maas weer met zijn zware stem. ‘Verkenners, laat de veilige route zien!’, commandeert hij. Die gaat onder een lage balk door, die niet aangeraakt mag worden. Tijgeren dus. Daarna mag Indy haar handsignaal-kunsten showen in een holle buis. Eén voor één entert Team DELTA het gekaapte schip. En nog op tijd ook, zegt Majoor Maas: ‘De bemanning is gered. Maar het scheelde niet veel. Jullie kunnen nog een hoop leren.’ 

Team LIMA 

Door naar de volgende missie: Bos. Het team mag niet opvallen tussen de bomen. Camouflage op de wangen dus. ‘Stoer’, vindt Laurens. ‘Dat zijn nog eens coole dingetjes’, zegt Tonnie over de camouflagejassen die erbij horen. ‘Hier hebben toch niet echt mannen in gezweet he? Iew!’ aldus Mijntje. Ook Indy maakt zich druk: ‘Ik heb wel heel blond haar, valt dat niet op?’ En daar is Majoor Maas alweer. ‘Team LIMA. Een pilote is in het bos vast komen te zitten met haar parachute. Spoor haar op. GO LIMA GO!’ De missie voert door een laag bos in het water, daarna moet Team LIMA met een kaart achterhalen waar de pilote zit. Het zorgt bij navigator Mijntje voor wat verwarring: ‘Ik weet niet wat ik moet doen!’ Maar het loopt allemaal goed af. Majoor Maas is tevreden.

Foto: Lotte StekelenburgMajoor Maas houdt niet van half werk.

Stoer 

‘Ik vond het superleuk, maar wel kort’, zegt Indy achteraf. Laurens vond het ‘lekker spannend, maar niet te. Je moet wel een beetje stoer zijn.’ En hij had meer aanwijzingen verwacht: ‘Het mocht soms wat duidelijker.’ Tonnie is het er niet mee eens. ‘Dat is juist de puzzel! Ik hou wel van een uitdaging. Ik ga hier snel weer heen.’ En ben je nu razend benieuwd geworden naar missie Sneeuw? Breng dan zelf een bezoekje aan het museum. We gaan natuurlijk niet álles verklappen... 

Cijfer: 8,4 

+ Je kunt lekker puzzelen
+ Je leert goed samenwerken 

- De missies zijn uitdagend 
- Soms waren er te weinig aanwijzingen 
- De missies mogen wat langer 

Kijk voor meer info op www.mariniersmuseum.nl .

Wil je nog meer lezen over testteams? Je vindt ze hier allemaal.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Lijkt me leuk! Vraagtzichaf

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps