Met zilver bekroond

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie Terhell
Annemarie
Terhell

Vlak voor de zomer viel er een zilveren regen. Negen boeken werden bekroond met een Zilveren Griffel. Tijdens het Kinderboekenbal op dinsdag 6 oktober, is bekendgemaakt welk van die boeken de Gouden Griffel 2015 wint. Kidsweek pikt er zes Zilveren Griffels voor je uit.

Omslag Doodgewoon HRDoodgewoon
Misschien wel het meest doodgeknuffelde boek van het afgelopen jaar. Het won al de Woutertje Pieterse Prijs en kreeg ook een Zilveren Griffel plus een Vlag en Wimpel van de Penseeljury. Wat maakt dit boek zo bijzonder? De rake, heldere gedichten, die ondanks het zware onderwerp toch heel licht zijn. En de uitbundige, woeste, verdrietige tekeningen die op iedere bladzijde weer totaal anders zijn.
Bette Westera & Sylvia Weve (ill.). Gottmer, € 25,95 (6+)
189789045117218 fcovr2
Bruno wordt een superheld
Om twaalf uur is het superheldentijd. Dan trekt Bruno zijn bruine kostuum uit de kast, en wordt hij een superheld. Als Bruino durft hij alles en neemt hij vervelende pestkoppen te grazen. Een supergrappig heldenverhaal over een miezerig jongetje dat besluit om voor zichzelf op te komen.
Håkon Øvreås & Øyvind Torseter (ill.). Querido, € 14,99 (8+)

9789047706403Hotel de Grote L
Kos vertelt zijn verhaal op een ouderwetse bandrecorder, zo eentje die ‘klik’ zegt bij het aan- en uitzetten. Vanaf de eerste bladzijde bedelft hij je onder een lange woordenstroom. Hij vertelt over zijn dode moeder, zijn vader in het ziekenhuis en het hotel dat hij nu samen met zijn zussen moet zien te runnen. Een grappig verhaal over een dikke puinhoop.
Sjoerd Kuyper. Lemniscaat, € 13,95 (12+)

De goochelaar, de geit en ikDe goochelaar de geit en ik
Camiels vader is illusionist. Een fantastisch beroep, waarvoor hij veel van huis is. Hij stuurt zijn zoons prachtige brieven over zijn goochelvoorstellingen. Maar dan gebeurt er iets ergs en komt hij in de gevangenis. Camiel is vastbesloten om zijn vader te redden. Maar wat heeft hij eigenlijk gedaan? Een mooi historisch verhaal over een slimme jongen met een iets te handige vader.
Dirk Weber. Querido, € 14,95 (10+)

Lieve Stine grootLieve Stine, weet jij het?
Bij filosoof Stine kun je terecht met al je vragen. Daarom krijgt ze briefjes van kinderen die benieuwd zijn naar haar mening. Ruben vraagt zich af of hij vrienden kan zijn met een crimineel. Leontine piekert of ze wel een normaal meisje is. Stine geeft antwoorden, waarin ze in alledaagse taal ingaat op de diepere achtergrond van die vragen.
Stine Jensen & Sverre Fredriksen (ill.). Kluitman, € 14,95 (9+)

9789047701590Hoe ik per ongeluk een boek schreef
Katinka wil schrijfster worden, maar heeft geen idee hoe je dat aanpakt. Haar overbuurvrouw Lidwien, een bekende schrijfster, heeft een idee. In ruil voor hulp in de tuin, geeft zij Katinka schrijftips. Zo schrijft Katinka per ongeluk een boek, dat leest als een verhaal en schrijfcursus ineen.
Annet Huizing. Lemniscaat, € 14,95 (11+)

De complete lijst met bekroonde boeken vind je hier. Alleen Nederlandse schrijvers en tekenaars maken kans op een Gouden Griffel.
Ook zijn er prijzen voor tekenaars: de Penselen. Voor buitenlandse tekenaars is er een speciale prijs: het Gouden Palet.

Elke week beoordeelt Kidsweek nieuwe kinderboeken die voor jou interessant zijn. Wil je weten wat we van andere boeken vonden? Klik hier voor de eerdere recensies!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps