Wat is het Kinderboekenweekgeschenk?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie Terhell
Annemarie
Terhell

Een fantastisch avontuur met uitvindingen in de hoofdrol: dat is Per ongelukt!, het Kinderboekenweekgeschenk 2015 dat geschreven is door Simon van der Geest. Hij fantaseerde over bijna briljante uitvindingen en ontdekte dat je soms de beste invallen per ongeluk krijgt.

Toeval is je vriend, weet Simon van der Geest. De beste dingen kunnen je overkomen zonder dat je ernaar op zoek bent. Zo stuitte hij tijdens een vakantie in Zweden zomaar op het verhaal van de ballonvaarder Salomon August Andrée. De schrijver logeerde in Grånna (een klein plattelandsstadje waar de zuurstok is uitgevonden) en liep een museum binnen. Daar hing aan het plafond een gigantische luchtballon. Dé luchtballon waarmee Salomon de Noordpool wilde overvliegen. Dat was het enige stukje aarde dat in 1897 nog niet was ontdekt.

Andree.crash.site


Gigantisch mislukt
‘Het was een idiote onderneming’, vertelt Simon. ‘Salomon wilde opstijgen vanuit Spitsbergen en na dertig dagen landen in Alaska. Dat kon niet anders dan misgaan! Maar iedereen vond zijn idee zo geweldig dat ze er gewoon in wilden geloven. Ook de Zweedse koning. Zijn expeditie mislukte gigantisch.

Pas dertig jaar later werden zijn spullen teruggevonden in het ijs. Alles was bewaard gebleven: logboeken met aantekeningen, fototoestellen. Zo zijn er prachtige details van zijn reis bekend. Dat hij een ijsbeer tegenkwam, dat hij flessenpost heeft gestuurd, en postduiven. In Zweden is Salomon een nationale held.’

Plop!
Toen hij werd gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven, plopte de luchtballon van Salomon weer op in zijn hoofd. Voor zijn verhaal bedacht hij een Museum voor Bijna Briljante Uitvindingen, waarin Salomons luchtballon een plekje kreeg. En de titel werd Per ongelukt! omdat alles in het boek zo mooi op zijn plek viel.

Karst Janneke Rogaar en Simon van der Geest copyright Robert ElsingIllustrator Karst Janneke Rogaar (links) en schrijver Simon van der Geest (rechts)

KBW15 Geschenk HROver Per ongelukt!
Ro’s moeder zit in de gevangenis en hij schaamt zich kapot. Ze wordt beschuldigd van diefstal en Ro weet zeker dat er iets niet klopt. Zijn moeder is geen dief! Samen met zijn beste vriend Archie (een echte uitvinder) en Lela (een nieuw meisje uit de klas) broedt Ro op een superfantastische uitvinding waarmee hij zijn moeder uit de gevangenis wil redden. Lastig, want die gevangenis ligt midden in de Waddenzee, op een zwaar bewaakt eiland… Karst-Janneke Rogaar maakte de tekeningen bij Per ongelukt!

Per ongelukt! van Simon van der Geest en Karst-Janneke Rogaar krijg je tijdens de Kinderboekenweek cadeau in de boekwinkel als je voor minimaal 10 euro aan kinderboeken koopt.

Elke week beoordeelt Kidsweek nieuwe kinderboeken die voor jou interessant zijn. Wil je weten wat we van andere boeken vonden? Klik hier voor de eerdere recensies!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

o kinderboekenweek Rentweg Vraagtzichaf Oeps Duimomhoog Blij Juichen Duimomlaag Duimomhoog Juichen

leuk

Leuk boek hoor ik zal die wel willen hebben ik ga zo snel mogelijk naar de bibliotheek en dan een boek kopen en ga dan meteen lezen!!!!!!!!!!!!!!!!! Oeps Blij

dat boek heb ik ook

Ik heb wel zin een vakantie , alleen maar met een boek op de bank.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps