Teek

Eerste hulp bij... een tekenbeet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

'Vind je bij het controleren van je lichaam een teek, zoek dan verder naar andere tekenbeten.' Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), nadat Tekenradar.nl in kaart heeft gebracht dat veel mensen meer dan een beet tegelijk oplopen.

'De meeste mensen melden maar een teek. Maar bijna een op de vijf mensen meldt twee of meer tekenbeten', zegt Kees van den Wijngaard, onderzoeker bij het RIVM

Doe de check

Ongeveer de helft van die meldingen van beten komen in de maanden juni en juli binnen. Het RIVM waarschuwt mensen die tijdens Hemelvaart en Pinksteren gaan kamperen of de natuur intrekken dan ook om een tekencheck te doen!

Het is trouwens niet zo dat je op andere plekken geen tekenbeet op kunt lopen. Onderzoekers zien wel grote verschillen in het aantal meldingen per regio. Bijna een kwart van de meldingen afgelopen jaar kwam uit Gelderland. Noord-Brabant en Noord-Holland komen op plaats twee en drie van provincies met de meeste tekenbeten.

Eerste hulp bij tekenbeet

Een teek lijkt op een klein spinnetje en een beet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Meestal geneest deze ziekte na behandeling. Als iemand een of meerdere teken heeft gevonden, moet-ie deze meteen verwijderen en de plek van de beet drie maanden in de gaten houden. Ontstaat er een ring- of vlekvormige uitslag dan is het advies om naar de huisarts te gaan. We hebben ook nog een paar andere tips voor je voor wat je moet doen als je bent gebeten:

- Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans op besmetting. Verwijder de teek daarom zo snel mogelijk met een tekentang of pincet waarmee je de kop van de teek goed beet kunt pakken.
- Trek de teek er rustig uit. Als er een stukje van de kop achterblijft, is dat niet erg. Die verdwijnt vanzelf uit je huid.
- Ontsmet de plek ná het verwijderen met 70% alcohol of jodium. Het plekje kan nog een paar dagen rood blijven. Als het niet groter wordt, is het waarschijnlijk geen aanwijzing voor de ziekte van Lyme. Gebeurt dat wel, ga dan naar de huisarts.
- Onthoud de datum en plek op je lichaam waar je gebeten bent. Of schrijf het ergens op een briefje.

Anderen lazen ook: 5 tips om tekenbeten te voorkomen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps