vlinders en wespen

Warm weer: fans en haters

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

Wespen hebben een topjaar. Net zoals muggen. Een hete zomer vinden ze heerlijk! Vlinders hebben het juist zwaar. Bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit svertelt waarom dat zo is en wat jij kunt doen tégen die lastpakken en vóór die fladderaars.

‘Het is al sinds april goed wespenweer: warm, superdroog en weinig wind. Veel koninginnen hebben een nest kunnen maken. Per wespennest kunnen rond deze tijd vijfduizend tot soms tienduizend wespen actief zijn. Samen vangen ze iedere dag wel honderdduizend vliegen en muggen! Dat kan één van de redenen zijn waarom de muggenoverlast lijkt mee te vallen.

Veel belangrijker is dat er minder broedplaatsen zijn somdat watertjes droog staan. Maar waar wel water is, groeien eitjes razendsnel uit tot steekmuggen. Soms al binnen een week, terwijl daar normaal een maand voor staat!’

Weinig fladderaars

‘Vlinders houden van warmte, maar deze zomer is gewoon té heet. De vlinders snakken naar nectar en hun rupsen willen sappige, groene blaadjes, maar alles is dor en droog. Tijdens de jaarlijkse vlindertelling zijn vorige week veel minder vlinders geteld. Het zou kunnen dat ze zich verschuilen, maar de droogte heeft ze een enorme klap bezorgd. De regen die gaat komen is een druppel op de gloeiende plaat.’

Een paar losse tips:

- ‘Drink niet uit een blikje (of flesje), maar gebruik een glas. Een wesp kan in je blikje kruipen, in je mond komen en prikken.’
- ‘Met een bakje limonade kun je wespen lokken. Maar zet het wel op ruime afstand neer.’
- ‘Wesp in de buurt? Raak niet in paniek en beweeg rustig je armen zodat-ie niet lekker kan vliegen.’
- ‘Jeuk door een muggenbult? Smeer er kindertandpasta op!'
- ‘Help vlinders met nectarrijke planten in de tuin. Planten zijn altijd beter dan tegels, zelfs droge planten.’

Anderen lazen ook: Nuttige lastposten: waarom zijn ze nodig?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook , Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Je kunt ook een citroen in stukjes snijden en daar kruidnagels in drukken. Op deze manier kun je wespen verjagen! Het schijnt dat wespen niet van deze geuren houden.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.