Foto: Unsplash

Dit zijn de leukste boeken om te lezen deze winter

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kidsweek
Redactie
Kidsweek

Nog op zoek naar inspiratie voor je boekenkast deze vakantie? Bekijk dan eens deze tips van Leesbevordering in de Klas.

Een jongen met de naam Kerstmis1. Een jongen met de naam Kerstmis - Matt Haigg (9+)

Kerst is dan wel geweest, in de kerstvakantie kun je nog even lekker in de kerststemming te blijven. Nikolas is een arme jongen die met zijn vader in de bossen van Finland woont. Als zijn vader niet terugkomt van een expeditie om elfen te zoeken, besluit Nikolas zelf op zoek te gaan naar het elfendorp. Dat is het begin van een zwaar, maar magisch avontuur! Onlangs is het verhaal verfilmd en daardoor is dit boek uit 2016 nu ook in een hardcover filmeditie te koop. De twee vervolgdelen zijn dit jaar ook in het Nederlands vertaald. De film (9+) kun je zien op Netflix.

Liefde is niet voor lafaards2. Liefde is niet voor lafaards - Urf Stark (8+)

Dit verhaal speelt zich af in Zweden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De mensen hebben het koud, weinig te eten en missen hun geliefden die de grenzen moeten bewaken. Fred en zijn moeder proberen er maar het beste van te maken, zeker nu het bijna kerst is. Ondanks dat Fred zijn vader mist, is dit verhaal werkelijk hartverwarmend. Het gaat over dapper zijn, maar vooral over hoe mooi het kan zijn om aardig voor elkaar te zijn en begrip te hebben voor elkaar. Dit prachtige kleine boek over liefde in oorlogstijd is als een klein bundeltje geluk!

Een zwaluw in de winter3. Een zwaluw in de winter – Timothée de Fombelle (10+)

Op een koude winterdag is een oude, eenzame man op weg naar Engeland om een lading Italiaans ijs te bezorgen. Op hetzelfde moment vliegt een zwaluw, tegen zijn natuur in, ook naar het winterse noorden. En dan is er nog iemand die naar Engeland wil: een vluchteling, die hoopt op een betere toekomst. In dit kleine, prachtig geïllustreerde boek van slechts 54 pagina’s komen deze drie levens op kerstavond samen. Dit droevige en tegelijk hoopvolle verhaal laat op zeer mooie en intense wijze zien hoe totaal verschillende levens toch met elkaar verbonden kunnen zijn.

Het meisje dat met beren praatte4. Het meisje dat met beren praatte – Sophie Anderson (10+)

Yanka is als peuter gevonden in een berenhol en is zich altijd blijven afvragen waar ze vandaan komt. In dit verhaal gaat ze op zoek naar haar raadselachtige verleden. Het hele boek leest als een Russisch sprookje en knispert en sprankelt van de magie en winterkou. Het is een verhaal over het verlangen ergens bij te horen, maar tegelijkertijd laat het verhaal heel mooi zien dat je soms gewoon beter om je heen moet kijken, beter moet luisteren en moet koesteren wat je al hebt. Een boek om heerlijk bij weg te dromen!

Noord5. Noord – Marieke ten Berge & Jesse Goossens (9+)

Een mooi boek voor een ijzig koude dag! De dieren in het prachtige boek NOORD voelen zich namelijk heel prettig bij de kou van het hoge Noorden. Jesse Goossens laat in dit boek 35 dieren uit de wereld van sneeuw en ijs vertellen over hun leven en Marieke ten Berge heeft ze op wonderschone manier verbeeld, met linosnedes in sfeervolle kleuren. Na het lezen van dit boek kun je niets anders dan bewondering hebben voor de winterse dieren en de natuur van het noordpoolgebied.

Anderen lazen ook: 5 films en series om te streamen in de vakantie.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook