Reintjan, Noortje, Sanne en Quinten voelen zich echte astronauten

Getest: Museum Space Expo

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Veel films, strips en boeken spelen zich af in de ruimte: dé locatie voor een stoer en spannend verhaal. Maar in de echte wereld komt er bij zo’n ruimtereis heel wat kijken ontdekt het testteam in Space Expo in Noordwijk. 

Astronauten gaan op reis en nemen mee: niet zoveel. Er past maar weinig in een ruimtestation en de spullen zweven alle kanten op. Niet omdat daar geen zwaartekracht is, maar omdat het station een soort vrije val in de ruimte maakt. Het testteam leert ook dat zwaartekracht op elke planeet weer anders werkt. De kracht die alles naar zich toetrekt is op aarde bijvoorbeeld groter dan op Mars, merkt Sanne als ze op een speciale weegschaal staat. ‘Op aarde weeg je 39 kilo, maar op Mars ben je zo licht als een hond op aarde. En op Pluto zelfs zo licht als een konijn!’ leest Noor, die ernaast staat. 

Knikkeren

Reintjan en Quinten rennen ondertussen naar een grote knikkerbak. Sanne komt er even later bij en gaat de strijd aan: welke knikker blijft zo lang mogelijk op het bord met gaten erin? ‘De gaten zijn allemaal even groot, maar waarom gaan de knikkers dan sneller in dat ene gat?’ vraagt Sanne zich af. ‘Dat komt omdat de ruimte om dat gat heen al naar beneden loopt. Daardoor wordt de knikker er eerder naartoe getrokken’, weet Quinten. ‘Zo werkt het ook bij planeten met veel zwaartekracht.’ De testers doen nog veel meer andere spelletjes en leren zo over energie in de ruimte, het besturen van een raket en zien zichzelf op de maan.

Foto: Roos TrommelenSanne, Quinten (midden) en Reintjan spelen het knikkerspel. Foto: Roos Trommelen

Tekening van Sterre

Vooral Quinten en Reintjan zien het werk van een astronaut wel zitten. ‘Zweven lijkt me heel cool. Dan is het net alsof je vliegt! En je kunt de wereld zien vanuit de ruimte’, zegt Reintjan. ‘Na een tijdje lijkt het me toch wel saai. Het is vooral leuk voor even’, vindt Quinten. Verderop hangt een tekening van de dochter van de Nederlandse astronaut André Kuipers. Hij is twee keer de ruimte in geweest om onderzoeken te doen. De tweede keer ging hij zelfs een half jaar weg.

Zijn dochter Sterre maakte een tekening waar hij af en toe naar kon kijken. ‘Wat grappig dat ze Sterre heet’, vindt Noor. ‘Die tekening betekent vast veel voor hem want hij was lang weg’, zegt Sanne. Dat vinden de testers een groot nadeel van het werken in de ruimte. ‘Daarom wil ik geen astronaut meer worden: je bent dan wel echt lang weg van huis’, vertelt Quinten.

Foto: Roos TrommelenQuinten en Reintjan kijken naar Neil Armstrong, de eerste man op de maan. Foto: Roos Trommelen

Staand slapen

De testers lopen door en komen overal borden met informatie tegen. ‘Dat is te veel om allemaal te lezen’, zegt Noor. Verderop zien ze een (nagebouwd) deel van het ruimtestation ISS. De reis begint! Het echte station ziet er precies zo uit en zweeft om de aarde. Het is een tijdelijk huis voor astronauten, maar zo ziet het er niet uit: overal zijn knopjes en deurtjes. ‘Wat een gekke wc, die is heel klein!’ roept Sanne. En ook de slaapkamer ziet er anders uit: de mensen slapen staand in een speciale slaapzak. De testers voelen zich even echte astronauten en drukken alle knopjes in alsof ze precies weten wat ze doen. Echt zweven kan er niet, maar dat bedenken ze er graag zelf bij.

Foto: Roos TrommelenQuinten test alle knopjes in het ruimtestation. Foto: Roos Trommelen

Weer op aarde

De testers zijn weer terug op aarde. Zij lopen gelijk weer rond door het museum, maar voor echte astronauten is dat wel even anders. Je lichaam moet weer wennen aan de zwaartekracht van de aarde en dat kan best lang duren. ‘Je hebt daardoor minder gevoel in je spieren en je botten, dat wist ik niet’, zegt Reintjan. ‘De astronauten moeten lang revalideren’, weet Noor. De testers zien en lezen nog veel meer dingen die ze nog niet wisten. Dat het heelal er niet alleen indrukwekkend uitziet, maar ook een bijzondere geur heeft bijvoorbeeld. Vooral een komeet ruikt niet zo fris. Daar kunnen de testers even aan ruiken. ‘Een komeet ruikt naar mierenpis!’ zegt Quinten. Reintjan is het daar niet mee eens. ‘Het ruikt naar het huis van mijn opa: heel muf!’

Foto: Roos TrommelenZo ziet Sanner eruit als astronaut. Foto: Roos Trommelen

Cijfer: 7,7

Plus:
+ leuke spelletjes
+ sommige spullen zijn echt in de ruimte geweest

Min:
- te veel tekst op de borden
- kleiner dan verwacht

Kijk voor meer informatie op: www.space-expo.nl.

Benieuwd welke uitjes en producten het Kidsweek Testteam nog meer heeft beoordeeld? Hier vind je het een overzicht.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook