Foto: Angeliek de Jonge

Getest: Veiligheidsmuseum PIT

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Als er iets gebeurt zijn de politie, ambulance en brandweer er altijd supersnel bij. Wat doen ze nog meer en hoe ging dat vroeger? Daar komt het testteam achter in Veiligheidsmuseum PIT in Almere.

Luca weet het zeker: hij wordt later politieagent. Fedde ziet dat ook wel zitten. Stan lijkt het maar niks: hij wil bij de brandweer. ‘Als brandweerman kun je veel mensen helpen’, zegt hij. ‘Maar het is wel veel gevaarlijker, want je moet brandende huizen in. Ik vind werken bij de politie toch net iets interessanter’, zegt Luca. Myrthe vindt het allemaal heel leuk. Haar buurman is brandweerman, dus ze weet een beetje hoe het werkt. Eén ding is zeker: zij zijn de perfecte testers om dit museum uit te proberen.

Oude voertuigen

De testers mogen in een echte politiejas het museum door. ‘Deze jassen zijn allemaal een beetje kapot, dus ik denk dat ze echt gebruikt zijn’, zegt Fedde. Overal waar ze kijken staan oude wagens en hangen oude uniformen. Eerst maar eens bij een oude brandweerwagen kijken. ‘Maar we hebben een politiejas aan, mogen we er dan wel in?’ vraagt Stan. Tuurlijk mag dat.

De testers klimmen in de wagen en doen net alsof ze op weg zijn naar een grote brand. Dan ziet Myrthe een blauwe brandweerjas van bijna zestig jaar oud met allemaal knopen. ‘Die lijkt helemaal niet op de pakken van nu! Deze is zo zakelijk en ziet er niet echt uit alsof-ie goed beschermt.’ 

Foto Angeliek de JongeMyrthe (9), Stan (8), Luca (10) en Fedde (8) op een brandweerauto uit 1927. Foto: Angeliek de Jonge

De politie is overal

Rondlopend leren de testers van alles. Zo weten ze nu dat politieagenten heel veel verschillende dingen doen. Ze brengen orde in de chaos als er een ramp gebeurt, ze doen DNA-onderzoek, ze hebben een speciaal duikteam en ze gaan op zoek naar sporen als er een ongeluk is gebeurd. ‘Ik dacht dat politieagenten alleen boeven vangen. Ik wist niet dat ze dat ook allemaal doen’, vertelt Luca. ‘Je denkt dat de mensen van de ambulance veel beter werk doen omdat zij zieke mensen helpen, maar de politie is overal’, zegt Fedde. Dat klopt volgens Stan: ‘Je ziet de politie ook veel vaker op straat dan de brandweer en de ambulance.’

Even verderop komt het testteam terecht in een politiecel. Luca ploft direct op het bed om even uit te rusten. ‘Wat is het hier klein en donker!’ zegt Myrthe. De celdeur is echt gebruikt, in een gevangenis in Amsterdam. Daar is het testteam wel van onder de indruk. ‘Er staan ook namen ingekrast’, zegt Fedde.

Foto Angeliek de JongeFedde bewondert oude politie-uniformen. Foto Angeliek de Jonge

Skelter-rijbewijs

Over het werk bij de ambulance zijn de testers wat minder enthousiast: ‘Daar liggen vaak zieke mensen in of mensen die gewond zijn’, zegt Myrthe. ‘Ik zag een keer een traumahelikopter. Dat was wel heel indrukwekkend om te zien. Sommige mensen maakten er filmpjes en foto’s van. Dat vond ik stom, want je weet niet wie erin ligt.’ Om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk ongelukken gebeuren, is het belangrijk om veilig de weg op te gaan. Daarom kun je in het museum je skelter-rijbewijs halen door voor het rode stoplicht te stoppen en op de rechterweghelft te rijden. En pas op dat je niet te hard rijdt, want dan word je geflitst. De testers pakken een skelter en weten precies hoe het moet. ‘They see me rollin!’ zingt Luca terwijl Stan en Myrthe voor rood staan te wachten. De testers halen alle opdrachten en hebben hun rijbewijs snel binnen. ‘Dit vond ik echt het leukste van het museum’, zegt Fedde. Dat vindt de rest ook. 

Foto Angeliek de JongeIn het museum kun je je skelter-rijbewijs halen. Foto: Angeliek de Jonge

Blusrobot

Het testteam heeft erg veel gezien. ‘Het was allemaal heel leuk. Ik vond het wel jammer dat je niet achter het stuur mocht zitten van de auto’s’, zegt Myrthe. Daar is de rest het mee eens. ‘En de uitlegfilmpjes hebben we niet allemaal bekeken, want die waren een beetje saai’, zegt Fedde. De testers krijgen tot slot nog een kijkje in de toekomst, voor als ze zelf aan het werk gaan. Ze krijgen uitleg over verschillende robots die kunnen helpen met speur- en bluswerk. Luca: ‘Dat is handig want daardoor zijn brandweermannen niet meer in gevaar. De robot kan het brandende huis in gaan en dan hoeven de brandweermannen dat niet meer te doen.’ Misschien is een baan als brandweerman dus toch zo gek nog niet!

Foto: Angeliek de JongeEr moest natuurlijk ook een (digitaal) brandje geblust worden. Foto: Angeliek de Jonge

Cijfer: 8,7

Pluspunten:
+ veel oude voertuigen
+ je kunt je skelterrijbewijs halen

Minpunten
- in de meeste auto’s mag je niet voorin zitten
- het is er heel warm

Kijk voor meer informatie op www.pitveiligheid.nl.

Benieuwd welke uitjes en producten het Kidsweek Testteam nog meer heeft beoordeeld? Hier vind je het een overzicht.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps