
Online shaming: 5x zo houd je het online leuk
Online shaming is iemand online voor schut zetten. Ook op basisscholen komt het vaak voor. Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma Pointer. Hoe ga je wél goed met elkaar om? Jacqueline Kleijer geeft er les over en deelt haar tips.
1. Iets persoonlijks sturen?
Wil je iemand iets persoonlijks sturen, doe dat dan alleen naar mensen die je in het echt kent.
2. Oefen je eigen 'nee'
Als iemand een (sexy) foto aan je vraagt, kan het lastig zijn om te weigeren. Bedenk vast hoe je wil reageren, zodat je niet overvallen wordt. Misschien kun je een grappig plaatje of gifje sturen, of past een duidelijk ‘nee’ beter bij jou.
3. Hoe kan je wél helpen?
Wordt een klasgenoot belachelijk gemaakt in een groep? Dan is het soms moeilijk om ertussen te springen. Maar misschien kun je buiten de (online) groep om wel helpen of iets aardigs zeggen.
4. Helpen is niet snitchen!
Weet dat het geen snitchen is als je voor iemand opkomt. Stel dat iemand op de foto is gezet tijdens het omkleden in de kleedkamer, en die foto wordt online gedeeld. Als jij dat vertelt aan je juf of meester, help je die ander!
5. Ga naar een volwassene
Word je zelf online gepest? Vraag hulp. Ga naar een volwassene die je vertrouwt. Reageert diegene niet fijn, probeer dan iemand anders. Het ligt écht niet aan jou.
Anderen lazen ook: TikTok gaat sneller waarschuwen.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!