Foto Robin Utrecht ANP
Voor ouders

Dit moet je weten over vaccinatie voor tieners

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Aan veel keukentafels zal het deze week worden overwogen: wel of geen prik voor je 12-plusser? En heb je daar als ouder eigenlijk wel iets over te zeggen? Vier vragen en antwoorden.

Waarom kunnen jongeren tussen 12 en 17 jaar nu ook een prik krijgen?

De Gezondheidsraad gaf deze week het advies om gezonde tieners toch de keuze te geven om zich te laten vaccineren. Zij kunnen het vaccin van Pfizer of BioNtech krijgen. Door deze extra vaccinaties kan het percentage van mensen met antistoffen in september stijgen van 68 naar 71%. Een duidelijke reden dus: experts hopen zo op minder kans op een stijging van het aantal besmettingen in het najaar.

Maar de jongeren hebben zelf ook iets aan de vaccinatie. Een besmetting met het coronavirus bij tieners verloopt in de meeste gevallen mild, toch kunnen zij ook lang klachten blijven houden en met de prik zijn ze daar in veel gevallen tegen beschermd. En ook aan de groepsimmuniteit hebben ze iets: er is meer kans dat scholen, sportclubs en kroegen open kunnen blijven.

Wat zijn de nadelen van een vaccinatie?

Net als bij volwassenen kunnen tieners last krijgen van bijwerkingen, zoals een pijnlijke arm of griepklachten. Er is één zeldzame bijwerking bekend die vaker opduikt bij kinderen dan bij volwassenen: een ontsteking aan de hartspier of het hartzakje. De cijfers over hoe vaak dit voorkomt, lopen uiteen. De Gezondheidsraad spreekt van een kans van één op de miljoen. Voor zover bekend zijn daar geen kinderen aan overleden. Ook stellen sommige mensen  - en tieners zelf - dat deze vaccinaties beter opgestuurd kunnen worden naar landen met een tekort aan vaccins.

Hoeveel jongeren raakten al besmet met het virus?

Volgens de Gezondheidsraad zijn bijna 1,7 miljoen Nederlanders besmet geraakt met het coronavirus. Onder hen waren bijna 280.000 minderjarigen. Bij 101 jongeren waren de klachten zo ernstig dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Ongeveer de helft van hen had voor de besmetting geen enkel medisch probleem. Twee minderjarigen zijn aan het virus overleden. Zij hadden wel andere klachten.

Hebben ouders inspraak?

In de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGB) staat dat jongeren van 16 en 17 jaar zelf mogen beslissen. Tieners tussen twaalf en vijftien jaar beslissen samen met hun ouders. Als het kind en de ouders het niet eens worden, is de wens van het kind doorslaggevend.

Anderen lazen ook: Zo praat je met je kind over online veiligheid.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook