
Dit moet je weten over vaccinaties voor kinderen
Aan veel keukentafels zal het deze week worden overwogen: wel of geen prik voor je kind tussen vijf en elf jaar? Vanaf half januari mogen alle kinderen in die leeftijd een coronavaccinatie halen. Waarom is dat nu besloten?
Kinderen worden toch niet heel ziek van corona?
Dat klopt. Kinderen hebben vaak milde klachten. Toch adviseerde de Gezondheidsraad het kabinet om vaccins beschikbaar te maken voor alle kinderen. Want een kleine groep kan toch heel ziek worden van het virus. Of door corona de zeldzame, maar ernstige ontstekingsziekte MIS-C krijgen. Een ander voordeel van de prik is dat kinderen minder snel besmet raken en dus minder vaak thuis hoeven te blijven. Als het virus zich minder verspreidt, zijn er minder maatregelen nodig en is de kans groter dat kinderen naar school, sport of familie kunnen blijven gaan. Eerder werd al duidelijk dat kwetsbare kinderen een vaccinatie kunnen krijgen. De verwachting is dat die vaccinaties vanaf 20 december kunnen starten.
Krijgen kinderen dezelfde prik als volwassenen?
Kinderen krijgen twee prikken van het Pfizer-vaccin, maar in een kleinere dosis. Op die manier is het goedgekeurd door het Europees Medicijn Agentschap. Dat beoordeelt of medicijnen goed werken en veilig zijn. Van het vaccin kunnen kinderen milde tot matige bijwerkingen krijgen, zoals vermoeidheid, hoofdpijn of pijn op de plek van de prik. Soms kunnen zij ook koorts krijgen. Maar meestal valt dat erg mee.
Wat als mijn kind de prik niet neemt?
De Gezondheidsraad vindt het belangrijk dat kinderen niet worden uitgesloten als ze geen vaccinatie hebben. Het kabinet vindt dat ook en daarom wordt het niet verplicht om een QR-code te laten zien als je onder de twaalf jaar bent. De vaccinatie is dus niet verplicht en kinderen kunnen samen met hun ouders beslissen of ze een vaccin willen. Kinderen onder de twaalf jaar mogen dat niet alleen bepalen.
Anderen lazen ook: Hoe betrouwbaar is een zelftest?
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!