Instagram social media
Voor ouders

Felle kritiek op Instagram Kids: 'Schadelijk voor kinderen'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een speciale Instagram-app voor kinderen onder de dertien stuit in de Verenigde Staten op felle kritiek. Critici vinden het plan schadelijk voor kinderen, schrijft de New York Times.

Een groep officieren van justitie heeft Facebook-voorman Mark Zuckerburg via een brief 'dringend verzocht' om te stoppen met de ontwikkeling van de app. Facebook is op dit moment bezig om de speciale, reclamevrije kinderversie van Instagram te ontwikkelen. Officieel mag Instagram nu niet worden gebruikt door kinderen onder de dertien.

Toename mentale problemen

De openbaar aanklagers zijn fel tegen de app, omdat ze bang zijn voor negatieve gevolgen ervan voor de jonge doelgroep. De officieren wezen op onderzoek dat laat zien hoe het gebruik van sociale media, waaronder Instagram, heeft geleid tot een toename van mentale problemen, zorgen over het lichaamsbeeld en zelfs zelfmoordgedachten. Ze vrezen dat de app dingen als cyberpesten, ongepaste uitingen en seksuele intimidatie niet goed kan controleren. Een kinderversie van Instagram dient geen ander doel dan de commerciële ambities van het bedrijf, zo stellen ze in de brief.

'Slecht bedacht idee'

Ook wijzen de officieren erop dat Facebook een slecht track record heeft als het gaat om het garanderen van privacy van zijn gebruikers. 
Letitia James, de procureur-generaal van New York, zegt in een verklaring: 'Er zijn te veel zorgen om Facebook verder te laten gaan met dit slecht bedachte idee, en daarom roepen we het bedrijf op om de lancering van Instagram Kids te staken.' Facebook zegt dat bij de ontwikkeling van de kinderversie van Instagram rekening wordt gehouden met veiligheid en privacy. Het zou geen advertenties in de app laten zien, zwoer het bedrijf.

Sowieso wel online

Facebook stelt verder in een verklaring dat kinderen sowieso wel online zijn. 'We willen deze situatie verbeteren door ervaringen te bieden die ouders zichtbaarheid en controle geven over wat hun kinderen doen.' Wanneer Facebook de kinderversie van Instagram wil presenteren, is nog onduidelijk.

Anderen lazen ook: Julia (11) geeft social-media-les

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook