Webshops buiten de EU leveren spullen voor lage prijzen, maar vaak ook van lage kwaliteit. Foto ANP

Goedkope webshops leveren onveilige spullen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Een telefoonlader van twee euro klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het meestal ook, waarschuwt de Consumentenbond. Hoe zit dat?

Wat is er onderzocht? 

De Consumentenbond deed samen met vijf Europese ‘collega’s’ een proef. Ze testten 250 producten van grote webwinkels van buiten de Europese Unie. Denk aan AliExpress, Wish en Amazon. Wat bleek? Driekwart van het spul was niet veilig. Het zou in Nederland niet in winkels mogen liggen. 

Wat was er mis? 

In vijf van de zeven sieraden zat veel meer lood of cadmium dan in Europa mag. Je kunt er ziek van worden als er teveel van deze metalen in bijvoorbeeld een armband zit. Ook kwam bijna driekwart van de powerbanks (draadloze batterijen) en usb-laders niet door de test. Ze kunnen een schok geven, te warm worden en zelfs in de fik vliegen. Sommige rookmelders gingen helemaal niet af als dat wel had gemoeten.  

Toch komen die spullen ons land in. Hoe kan dat? 

Binnen de EU zijn winkels verplicht zich aan strenge eisen te houden, maar in landen als China zijn die minder streng. En hier in Nederland is er te weinig controle op spullen die ons land binnenkomen.  

En nu? 

De Consumentenbond wil strengere regels. Ook staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft gezegd dat ze het probleem aan wil pakken. 

Bestel jij weleens spullen bij dit soort webshops? 

Lieuwke (12): ‘Meestal komen die spullen uit verre landen en zijn ze niet van milieuvriendelijke materialen gemaakt. Daarom koop ik ze bijna nooit.’ 

Kira (12): ‘Je kunt beter één keer iets goeds kopen bij een andere winkel, dan dertig keer bij zo’n goedkope.’  

Sharonie (12): ‘Ik bestelde weleens bij AliExpress. Van de telefoonladers kan je makkelijk een schok krijgen. Hoesjes vallen uit elkaar waardoor er kruimels rubber uit komen. Nu doe ik het niet meer.’ 

Anderen lazen ook: Superkwallen ingezet als diepzeeduikers.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps