Foto Getty
voor ouders

Gratis games verleiden kinderen tot geld uitgeven

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Het is deze week de Week van het Geld. Medewerkers uit de financiële sector geven in die themaweek duizenden gastlessen op scholen over het belang van goed omgaan met geld. Het thema van dit jaar is ‘Bedwing de bling’. Oftewel het omgaan met financiële verleidingen. Zoals die in zogenaamd gratis spelletjes. Hoe zit dat?

Gratis games voor smartphones maken het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om zonder aankopen binnen het spel verder te komen. Daarmee zetten spelmakers kinderen onder druk. Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond, die wil dat de toezichthouder ingrijpt.

De Consumentenbond heeft onlangs vier onder kinderen populaire telefoonspelletjes stevig onder de loep genomen. Alle vier die games bieden nadrukkelijk de optie voor zogenaamde ‘in-game aankopen’ . Met die optie kunnen spelers virtuele wapens, kleding of extra kracht aanschaffen. De prijzen voor deze virtuele items variëren van enkele euro’s tot tientallen euro’s.

Lootboxes

Een ander fenomeen in spelletjes zijn zogenaamde lootboxes. Dat zijn digitale verrassingspakketten die je in spelletjes kunt kopen. De inhoud is willekeurig en geeft gamers voordelen of cosmetische items die ze in het spel kunnen gebruiken. Kopers krijgen pas te zien wat er in een lootbox zit nadat ze hebben betaald.

De Consumentenbond heeft gekeken naar Brawl Stars, Clash Royale, Roblox en Minecraft. De eerste drie games zijn gratis, Minecraft kost ongeveer 7 euro.

Druk

Roblox maakt het het bontst met de verleiding om extra aankopen te doen. Die game gratis spelen is in de praktijk niet mogelijk. In diverse spelmodi worden spelers aangemaand om in-game aankopen te doen zodat ze het spel verder kunnen spelen. Ook Minecraft zet kinderen onder druk. Spelers kunnen tegen een maandelijks bedrag de wereld die ze in het spel hebben gemaakt delen met anderen. Beëindigen ze hun abonnement, dan verdwijnt de gedeelde speelruimte. 

Tikkende klok

De games Brawl Stars en Clash Royale doen het weer anders. Zij tonen aanhoudend een tikkende klok die de spelers flink onder druk zet. Een spel duurt maar een paar minuten, waardoor een kind weinig tijd heeft om een nieuw level te halen. Extra tijd kopen is dan een aantrekkelijke optie.

Slinkse trucs

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, is fel tegen het zogenoemde ‘pay to win-principe’: ‘Je moet kinderen niet blootstellen aan dit soort slinkse trucs. Je kunt onmogelijk van ze verwachten dat ze daartegen bestand zijn. Wij vragen ons ook ernstig af of dit wel is toegestaan. Daarom hebben we de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ingelicht over onze bevindingen. Als de game-aanbieders hiermee regels overtreden, zou de toezichthouder in moeten grijpen. Daarover gaan we met de ACM in gesprek.'

Tip:

Voorkom dat je kind dit soort impulsaankopen kan doen. Zorg dat je kind niet zelfstandig kan betalen. Je kunt in de appstore of playstore bijvoorbeeld instellen dat een betaling altijd bevestigd moet worden met een wachtwoord.

Anderen lazen ook: Help, mijn kind is hoogbegaafd!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook