Illegaal vuurwerk Cobra
Voor ouders

Help, mijn kind wil illegaal knallen!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

Het begon zo lief met sterretjes, maar nu is je kind wat ouder en is illegaal vuurwerk al op de basisschool populair. Hoe voorkom je dat je kind met illegaal vuurwerk stunt?

Vorige week werd in de slaapkamer van een 11-jarige jongen in Arnhem een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk aangetroffen. Onder zijn bed lagen onder andere nitraten, cobra's en shells. De politie maakt zich zorgen over deze trend waarin steeds jongere kinderen steeds zwaarder illegaal vuurwerk in handen krijgen. Wat kan je als ouder doen om dit te voorkomen?

Ga het gesprek aan met je kind

Erik Kooijker is adviseur van de Taskforce Vuurwerk en richt zich vanuit de politie op de bestrijding van vuurwerkcriminaliteit. Hij ziet dat vuurwerk elk jaar zwaarder wordt. 'Als het vuurwerk dat onder zijn bed lag was ontploft, had die jongen uit Arnhem het niet overleefd. Het is belangrijk dat ouders zicht hebben op dit probleem en zich realiseren hoe gevaarlijk het is. Dus ga het gesprek aan met je kind. Informeer of hij vriendjes kent of kinderen op school die illegaal vuurwerk hebben.' Hoe minder zo'n gesprek voelt als een kruisverhoor, hoe meer kans je hebt op een open gesprek. Laat blijken dat je begrijpt dat je kind vuurwerk leuk en spannend vind. Door bijvoorbeeld te vertellen dat je het vroeger zelf ook leuk vond om met vuurwerk te spelen.

Update je kennis over illegaal vuurwerk

Het is altijd goed om je te informeren over wat er verkrijgbaar is. Als je kind doorheeft dat je weet waar je het over hebt sta je sterker in je schoenen, en is het voor hem/haar gelijk ook al een stuk minder spannend. Daarom geeft Kooijker een kort lesje illegaal vuurwerk: 'De nitraten, cobra's en shells die onder het bed van de jongen werden gevonden zijn nu het populairst. Nitraten zijn een soort rotjes op anabolen, een stuk of 15 hebben al evenveel kracht als een handgranaat. Een losse nitraat kost ongeveer 50 cent en is populair op de basisschool. De cobra's zijn nog zwaarder en kosten rond de zes euro per stuk. Ter vergelijking; waar een ouderwetse strijker ongeveer 2 gram flitspoeder bevat, zit een cobra al snel rond de 30 gram. De shells zijn het allerzwaarst, die gebruiken criminelen voor plofkraken. De laatste twee zijn vanwege de prijs vaak te duur voor basisschoolleerlingen (al worden ze dus wel aangetroffen onder deze doelgroep, red).'

Praat over de schade die illegaal vuurwerk aanricht

Naast kennis over illegaal vuurwerk is het volgens Kooijker goed om te praten over de schade die illegaal vuurwerk aanricht. 'Als illegaal knalvuurwerk in een woning ontploft is de kans op brand en gewonden of zelfs doden heel reëel. Of de brandverzekering het gaat dekken is nog maar de vraag. Als een pakje nitraatjes of een cobra bij de hand van een kind ontploft, is diegene een hand kwijt. Het gebeurde vorig jaar nog bij ook een 11-jarige jongen die op nieuwjaarsdag een niet ontstoken cobra vond. Om over zo'n shell maar niet te spreken. Letterlijk levensgevaarlijk. Het is niet voor niks dat dit voor kinderen en volwassenen illegaal is. De politie treedt hier dan ook hard tegen op.'

Wees alert en zorg voor een veilig alternatief

Het is voor ouders en kinderen goed om te weten dat de politie heel erg meekijkt op wat er op sociale media gebeurt, zegt Kooijker. 'Het spul wordt aangeboden via Whatsapp en Telegram, en ook kinderen kunnen het online bestellen. Als je 12 bent en je loopt rond met illegaal vuurwerk, dan ga je naar Bureau Halt en krijg je een taakstraf. We nemen dit niet licht op. Kom je erachter dat je kind illegaal vuurwerk heeft, pak het dan af en lever het in bij de politie. Dit spul hoort niet thuis onder een bed of in een schoolrugzak'. Het is fijn om je kind een veilig alternatief aan te bieden. Het is natuurlijk heel jammer dat siervuurwerk en rotjes dit jaar niet afgestoken mogen worden. Maar er is nog steeds F1 vuurwerk: sterretjes, ijsfonteinen en confettibommen. Daarmee knal je samen met je kinderen op een veilige manier het nieuwe jaar in.

Anderen lazen ook: Toch vuurwerkverbod oud en nieuw

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook