Foto: AFP
Voor Ouders

Help! Mijn kind wil Stranger Things kijken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

De Netflix-serie Stranger Things is door de komst van een vierde seizoen weer heel populair. Ook kinderen kijken ernaar. Mediapedagoog Marije Lagendijk van Bureau Jeugd en Media geeft advies.

In de 16+-serie Stranger Things komen in een stadje mysterieuze zaken aan het licht, als een jongetje is verdwenen. Zoals geheime experimenten, bovennatuurlijke krachten en een vreemd meisje. De serie heeft science-fiction en horror-elementen.

Social media

Onder andere op social media als Instagram en TikTok komen kinderen de serie tegen. Daar reageert ieder kind anders op. 'Sommige kinderen kunnen goed tegen spannende verhalen maar anderen krijgen nachtmerries of buikpijn', zegt Lagendijk. Voor sommige kinderen kunnen heftige beelden verwarrend zijn. 'Ze komen soms volledig uit context langs. Daar kunnen ze angstig van worden.' 

Tips

Wat kun je het beste doen als je kind de serie wil kijken of er op school over hoort? Marije Lagendijk geeft tips voor ouders en leerkrachten.

1. Ziet je kind heftige beelden op social media? Pak dan niet meteen de telefoon af, maar praat erover en luister naar elkaar. Het is goed om met kinderen te praten over de risico's.

2. Heeft je kind al eerder filmpjes gezien op TikTok, dan komen ze door het algoritme vaker voorbij. Zoek samen op hashtags van dingen die je kind leuk vindt. Dan komen die weer bovendrijven in de tijdlijn.

3. Trek als ouder en leerkracht samen op! Het is fijn als je korte lijntjes met elkaar hebt om dit in goede banen te leiden.

Anderen lazen ook: Help! Mijn kind wil Squid Game kijken

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook