taal kinderen

Met deze spelletjes wordt woorden leren leuk(er)!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Door het corona-virus zijn scholen gesloten en zitten veel kinderen - én ouders - thuis. Iederedag ben je bezig met taal, maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk? En hoe blijf je op een leuke manier nieuwe woorden leren?

Taal is belangrijk voor kinderen omdat het invloed heeft op je groei. Denk aan de ontwikkeling van onder andere je geheugen, aandacht en concentratie. Taal heeft ook invloed op je sociale ontwikkeling, zoals hoe je omgaat met anderen en hoe je jouw gevoelens laat zien.

Thuis leren

Veel lezen is dé manier om nieuwe woorden te leren. Hierdoor breid je jouw woordenschat uit waardoor je jouw taalontwikkeling kunt verbeteren. Op school geven de meesters en juffen allerlei taalopdrachten en -oefeningen om te doen. Maar hoe zorg je er nou voor dat je thuis ook nieuwe woorden leert? Een paar tips:

- Speel taalspelletjes zoals het taal dobbelspel. Ze zijn niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam. Het leuke aan dit spel is dat je het zelf kunt invullen. Een paar regels die je kunt volgen zijn: gebruik twee dobbelstenen. Dobbelsteen 1 bepaalt de kolom, dobbelsteen bepaalt de rij. Met deze woorden maak je een zin. Daarbij kun je per rij een regel afspreken. Bijvoorbeeld: Bij rij 1 maak je een zin in de tegenwoordige tijd, bij rij 2 een zin in de verleden tijd. Bij rij 3 maak je een vraagzin, bij rij 4 een zin in de voltooide tijden. Voor rij 5 en 6 kunnen jullie zelf nog een regel bedenken. 
- Bedenk een rebus of los bestaande op. Je vindt ze op verschillende websites of er zijn speciale puzzelboekjes van te koop.
- Maak een alfabetwandeling. Wat dat inhoudt? Maak een flinke wandeling met elkaar en schrijf bij elke letter van het alfabet drie dingen op die je tegen bent gekomen.
- Schrijf een brief naar je buurmeisje, een klasgenootje of je opa en oma. Die mag je nu met het corona-virus niet bezoeken en ze zijn vast erg blij met een zelfgeschreven brief. Misschien krijg je er wel een terug?
- We blijven nog even bij opa en oma. Bedenk een interview voor ze, schrijf de vragen op en bel ze via FaceTime.

Anderen lazen ook: Thuis leren? Zo vul je je dag leuk en zinvol in!

 

De leukste krant van Nederland thuis ontvangen? Neem een abonnement! Nu 13 weken voor € 17,50.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram of via onze nieuwsbrief.  

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Het is leuk bedankt voor de tips

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps