De Bellinga's - foto ANP / Patrick Harderwijk
Uitgelegd

Minister: 'Regels nodig voor jonge vloggers'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Steeds vaker beginnen jonge kinderen met vloggen. Soms verdienen die een hoop geld. De regering wil nu dat er duidelijke regels voor deze jonge vloggers komen.

Quenisha is zes jaar. Ze heeft 284.000 volgers op Instagram. Daar showt ze haar nieuwste outfits. Ze is ook actief op TikTok en YouTube en heeft een eigen kledinglijn. Jonge vloggers als Quenisha zie je steeds vaker voorbijkomen op de socials. Ook zijn er gezinnen zoals de Bellinga's, waarvan alle kinderen mee-vloggen.

Hobby of verplichting

Niet iedereen vindt dat positief. Want zijn deze kinderen niet veel te veel bezig met hun kanaal? En lijdt hun huiswerk niet onder al dat gefilm en ge-edit? En als je er (veel) geld mee verdient, is het dan nog een hobby? Of wordt het dan een verplichting?

Geen regels

In Nederland mogen kinderen tot dertien jaar niet werken. Maar voor sommige dingen, zoals spelen in een tv-serie of musical, zijn er speciale regels. Die zijn streng: tussen de 7 en 13 jaar mogen kinderen maximaal 24 dagen per jaar werken. Voor kinderen die vloggen zijn die regels er nu niet. Daar wil minister Van Gennip van Sociale Zaken minister verandering in brengen, meldt RTL Nieuws. Vloggen als hobby vindt ze prima, maar als het echt werk wordt, moeten daar regels voor komen, aldus Van Gennip.

Waar ligt de grens?

'We hebben duidelijke regels moeten nodig: wat vinden we wel oké en wat niet?', zegt Van Gennip. 'Een kind dat het inkomen van het hele gezin verdient op zijn zesde is natuurlijk niet oké.' Maar waar ligt nu de grens? Dat laat de minister nu onderzoeken. Begin volgend jaar wil Van Gennip met echte plannen voor nieuwe regels komen. 

Anderen lazen ook: Stelling: vlogger zijn is ook een baantje

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook