Foto: Shutterstock
Voor Ouders

Nederlandse kinderen zijn angstig door oorlog in Oekraïne

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

De oorlog in Oekraïne roept veel vragen op, ook bij kinderen. Ze denken er vaak aan en voelen zich soms verdrietig of angstig. Volgens Unicef is bijna de helft van de kinderen en jongeren in Nederland bang dat er hier ook een oorlog komt.

Unicef onderzocht de impact van de oorlog in Oekraïne op kinderen tussen de 10 en 18 jaar. Van de ruim 1000 kinderen die meededen gaf 96% aan wel eens aan de oorlog te denken. De helft van hen doet dat regelmatig of vaak. Dat roept bij 69% van de kinderen vervelende gevoelens op. Ze voelen zich angstig, boos en verdrietig.

Bang voor oorlog in Nederland

Eenderde van de ondervraagde kinderen denkt dat de oorlog goed zal aflopen. Maar 44% van de kinderen en jongeren is bang dat de oorlog ook in Nederland zal uitbreken. Basisschoolleerlingen denken dat vaker dan middelbare scholieren. 

Praten over een oorlog

Vier op de vijf kinderen bespreekt de oorlog thuis met hun ouders en ook zegt 92% van de basisschoolleerlingen dat er in de les over wordt gepraat. Unicef benadrukt dat het belangrijk is voor kinderen om over hun zorgen te kunnen praten. Weten hoe je dat het beste aan kunt pakken? Opvoedkundige Annelies Bobeldijk legde eerder aan Kidsweek uit hoe je met kinderen kunt praten over een oorlog

Zijn jouw kinderen ook geschrokken? Bekijk dan samen eens deze tips over wat je kunt doen als je schrikt van het nieuws over Oekraïne.

Anderen lazen ook: Hoe praat je met je kinderen over een oorlog?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook