Foto: REX by Shutterstock
Voor Ouders

Politie Enschede waarschuwt voor Likee-app

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

TikTok ken je waarschijnlijk wel, maar heb je ook al gehoord van de app Likee? De politie Enschede waarschuwt voor het sociale medium dat sterk lijkt op TikTok.

Wat is Likee?

Likee is een app van het Chinese bedrijf BIGO. Daarop kun je korte video's plaatsen, het lijkt daarmee erg op TikTok. Om Likee te gebruiken moet je 16 jaar of ouder zijn, maar de leeftijd van gebruikers wordt nergens gecontroleerd. 

Waarom is de app gevaarlijk?

Volgens de politie Enschede en de VPNgids is de app om meerdere redenen gevaarlijk voor kinderen. Ten eerste komt op Likee veel seksuele inhoud voor. Ook zijn alle profielen automatisch openbaar, waar je op TikTok een account nog op privé kunt zetten. Daardoor kunnen ook mensen die je niet kent contact met je zoeken. Doordat je gebruikers kunt filteren op geslacht lopen vooral jonge meisjes een groter risico op blootgesteld worden aan ongepaste inhoud, zegt de VPNgids. Daarnaast werkt het ouderlijk toezicht op de app niet goed.

Waarom willen tieners en kinderen er toch graag video's op maken?

Likee zegt dat je geld kunt verdienen aan je video's als ze viral gaan. 'Dat kan kinderen ertoe zetten om riskantere inhoud de posten dan waar ze zich goed bij voelen', zei de politie erover tegen de Tubantia. Daarnaast werkt Likee met een beloningssysteem. Ben je veel actief? Dan kun je een level stijgen doordat je video's plaatst of de app gebruikt. 

Wat kun je doen als ouder?

De app is niet geschikt voor kinderen dus blokkeren en verbieden ligt voor de hand. Het risico bestaat alleen dat de site daardoor alleen maar interessanter en spannender wordt. Het is dus vooral belangrijk om met je kind het gesprek aan te gaan. Leg uit dat er op Likee veel filmpjes over seks staan. Benadruk wel dat ze het je altijd kunnen vertellen als ze iets vervelends online meemaken.

Anderen lazen ook: Help! Mijn kind zit op chat-app Omegle

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook