Een ouder en kind op de telefoon - Foto Shutterstock
Voor Ouders

TikTok geeft ouders meer controle over account kind

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

De kans is groot dat jouw kind actief is op TikTok. Die app is namelijk razendpopulair. Maar hoe houd je nou in de gaten wat hij of zij doet? Dat is sinds vorige week een beetje makkelijker. De optie Family Pairing werd weer wat uitgebreid. Vier vragen en antwoorden.

Waarom geeft de app ouders meer controle?

Video-app TikTok krijgt de laatste tijd nogal wat kritiek. De app is officieel niet voor kinderen onder de dertien jaar bedoeld, toch zijn er veel jonge gebruikers. En zij zouden niet goed genoeg worden beschermd. Om ervoor te zorgen dan ouders makkelijker en beter toezicht kunnen houden op het TikTok-gedrag van hun kinderen, kunnen zij sinds begin dit jaar de optie Family Pairing gebruiken. Zo hoopt TikTok de app een beetje veiliger te maken voor jonge gebruikers.

Wat houdt de Family Pairing-optie in?

De optie Family-paring is dus al een tijdje te gebruiken. Met deze optie kun je je eigen profiel koppelen aan het profiel van je kind. Daardoor kun je zijn of haar gedrag in de gaten houden op basis van drie belangrijke elementen: schermtijdbeheer, beperkte modus en directe berichten. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om limieten in te stellen voor de tijd die door je kind wordt besteed aan TikTok. Is die tijd op? Dan kan de app niet meer gebruikt worden tot de volgende dag. Ouders kunnen ook aangeven wat voor soort inhoud wel en niet getoond mag worden. Verder is het mogelijk om aan te geven met wie wel en niet gechat mag worden of om de chatfunctie helemaal uit te schakelen.

Welke opties zijn nu toegevoegd?

Ouders kunnen nu nog meer meegluren met hun kind. Er zijn vorige week namelijk nog een paar opties toegevoegd aan Family Pairing-functie. Zo heb je nu de mogelijkheid om kinderen te beschermen tegen onuitgenodigde kijkers en reageerders, door te kiezen tussen drie privacy-opties: video's tonen aan iedereen, alleen vrienden of aan niemand. Daarnaast kunnen ouders uitschakelen dat de gekoppelde gebruiker op bepaalde onderwerpen en hashtags kan zoeken. Verder kunnen ouders instellen dat anderen niet kunnen zien welke video's hun kind als 'leuk' heeft bestempeld.

Hoe stel je de functie in?

Dit is nu natuurlijk de belangrijkste vraag: hoe koppel je je account aan het account van je kind? Dat werkt zo: Ga naar je profiel en ga naar instellingen. Scroll naar beneden, naar 'digital wellbeing' en klik op 'family pairing'. Stel daar in of de telefoon van jou is. Daarna scan je de QR-code met de telefoon van je kind om de accounts te koppelen. 

In deze video wordt de functie nog eens uitgebreid uitgelegd:

 

Meer artikelen voor ouders vind je hier.

 

De leukste krant van Nederland thuis ontvangen? Neem een abonnement! Nu 13 weken voor € 17,50.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram of via onze nieuwsbrief.  

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps