
Zo geef je je kind zelfvertrouwen over zijn of haar lichaam
Je fijn voelen over je lichaam en jezelf. In de Week van de Lentekriebels staat dit jaar onder andere een positief zelfbeeld centraal. Maar hoe stimuleer je zelfvertrouwen bij kinderen? Naomi Dessaur van het platform en de podcast Naomi maakt bespreekbaar geeft praktische tips.
Wat is een positief zelfbeeld?
‘Dat is wat mij betreft dat wanneer je naar jezelf kijkt je kan voelen dat je oké bent met wie je bent. Daar hoort ook bij hoe je eruit ziet en hoe je je voelt. Het gaat dus ook over zelfvertrouwen en mentale gezondheid.’
Hoe kun je aan kinderen zien dat ze niet lekker in hun lijf zitten?
‘Alle kinderen uiten zich anders, maar je kunt dat vaak zien in sport en spel. Kinderen zitten dan wat minder los in hun lijf. Verder kan het zich op verschillende manieren uiten. Sommige kinderen willen niet graag op de foto en willen zich niet graag laten zien. Anderen laten zich juist heel erg zien in de hoop dat ze bevestiging krijgen.’
Hoe kun je het beste met kinderen praten over hun lichaam?
‘Mijn advies is om niet op een dag te zeggen ‘kom kinderen, we gaan eens zitten en het hier over hebben.’ Maar grijp haakjes aan in het leven om het bespreekbaar te maken. Zegt een kind bijvoorbeeld iets over een ander of zichzelf, vraag dan: wat denk je daar over? Wees nieuwsgierig naar hoe je kind tegen zaken aankijkt rondom het lijf van een ander of zichzelf. Praat ook over dat iedereen anders is. De een is dunner of dikker, de ander heeft een grote neus of heeft kleinere billen.’
Hoe kun je zelfvertrouwen over het lichaam stimuleren bij kinderen?
‘Het is vooral belangrijk om te laten merken dat het onzekere gevoel er ook mag zijn. Vertel dat veel mensen dat hebben. Bespreek bijvoorbeeld met je kind dat al je lichaamsdelen een belangrijk doel hebben. Je bent misschien niet zo blij met je benen, maar ze brengen je toch elke dag weer van A naar B. Je kunt daarbij ook een voorbeeld over jezelf geven, zoals ‘ik ben niet heel blij met m’n buik. Maar daar zijn jullie wel in gegroeid.’’
Praktische tips om zelfvertrouwen te stimuleren:
-Vertel je kinderen dat ze prachtig zijn zoals ze zijn. Benoem dan niet alleen het lijflijke, maar benoem ook eens een eigenschap van je kind die je mooi vindt. Benoem daarbij ook concreet wat je mooi aan ze vindt. Het is belangrijk dat kinderen dat veel horen en voelen dat je het meent. Maar laat onzekerheid van je kind er ook zijn. Praat daar niet overheen maar vraag door wat ze dan van zichzelf vinden.
-Vermoed je dat je kind onzeker is geworden door anderen? Vraag dan eens naar reacties die ze krijgen van leeftijdsgenoten.
-Een hobby of sport waarbij je je lichaam gebruikt kan helpen om het zelfvertrouwen te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan dansen, toneelspelen, vechtsporten of yoga.
-Let op je eigen taal en gedrag rondom uiterlijk. Wat zeg jij zelf over anderen op straat of in je omgeving? Als jij met je ogen rolt om iemand die onder de tattoos en piercings zit dan pikken kinderen dat op. Dat geldt natuurlijk ook als het gaat om gewicht, gender of kleur. Zeg je toch iets met een oordeel, dan kan het goed zijn om aan je kind te laten merken dat je dat niet aardig van jezelf vindt. Dat is voor kinderen ook heel leerzaam.
-Een praktische oefening: ga met je kind een week elke dag voor de spiegel staan. Noem allebei vijf dingen die je leuk vindt aan jezelf en twee mindere. Daardoor benadruk je de positieve dingen maar bespreek je ook de mindere.
-Kom je er zelf niet uit? Ga dan naar een professional. Zoek contact met de intern begeleider op school of de huisarts. Als je op de basisschool al merkt dat het zelfvertrouwen laag is dan is het goed om het tij te keren voordat ze naar de middelbare gaan.
Anderen lazen ook: Hoe krijgt mijn kind een gezonde band met eten?
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!