Unsplash

Last van een stelende meeuw? Staar 'm aan!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Wil je net een hapje nemen... gaat een meeuw er met je eten vandoor! Herkenbaar? Daar is nu gelukkig een oplossing voor: je moet de vogel aanstaren.

Hoe meer je een meeuw aanstaart, hoe minder snel-ie jouw eten jat. Dat blijkt uit onderzoek van de Briste Madeleine Goumas van de universiteit van Exeter. Goumas onderzocht in totaal zeventig meeuwen om een patroon in het dievengedrag te ontdekken.

Zakje friet

Goumas deed het onderzoek door een plastic zakje met friet neer te leggen. Deze maakte ze extra zwaar, zodat ze zeker wist dat de meeuwen het eten niet echt zouden stelen. Als er een meeuw in de buurt kwam begon ze met staren. Ondertussen zette ze haar stopwatch aan om te kijken hoelang het duurde voordat de dieren eropaf kwamen.

Aankijken

Als ze wél staarde deden de vogels daar gemiddeld 21 seconden langer over. Soms durfden ze zelfs helemaal niet meer in de buurt te komen. Als Goumas niet staarde, kwamen de meeuwen veel sneller op het zakje friet af. De onderzoekster denkt dat dit komt omdat de dieren het niet fijn vinden om aangekeken te worden.

Waarom stelen meeuwen eigenlijk zo graag?

Meeuwen zijn ‘kleptoparasieten’. Dat betekent dat ze het liefst eten stelen dat door andere dieren (of mensen) is gevangen of gedood. Daarom eten meeuwen ook vaak de restjes die mensen op straat hebben achtergelaten. Ook leeuwen en hyena’s horen bij deze dievenclub.

Anderen lazen ook: Meeuwen stelen de show op verkeerscamera.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook