Foto: Shutterstock

Tien weetjes over trekvogels

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Ons land is de komende maanden weer een paar miljoen inwoners rijker. Elk voorjaar verhuizen veel trekvogels naar Nederland om te broeden. Sommige zitten al op hun nest, maar een groot deel is nog onderweg. Wist je dit al over trekvogels?

Geen eten

In de winter is er in Nederland te weinig eten te vinden en zijn hier niet genoeg insecten voor veel vogels om te leven. Daarom trekken ze naar het zuiden.  

Naar de maan

Rond het jaar 1700 dachten mensen dat sommige vogels naar de maan vertrokken als ze weer eens voor een paar maanden waren verdwenen. 

Als een speer

In 1822 kwam in Duitsland een ooievaar aanvliegen met een speer in zijn nek. Daaraan konden mensen zien dat deze vogel helemaal in Afrika was geweest. 

Navigeren hoef je niet te leren

Vogels vinden hun weg door naar kustlijnen, rivieren, de zon en sterren te kijken. Als het mistig of bewolkt is, gebruiken ze geluiden en geuren. 

Wie als eerst komt...  

In het voorjaar hebben trekvogels nogal haast. Hoe eerder ze in hun broedgebied aankomen, hoe meer kans ze hebben op de best beschutte plekken om hun nest te bouwen. 

Kampioen

De Noordse Stern is de echte vliegkampioen. Elk jaar maakt-ie een rondje aarde. De vogel broedt op de Noordpool en overwintert op de Zuidpool. Want daar is het een halfjaar later zomer. Eén ritje is zo’n vijftien- tot twintigduizend kilometer.  

Kleiner door klimaatverandering

Amerikaanse biologen merkten in 2019 dat vogels steeds kleiner worden door de opwarming van de aarde. Hoe kleiner ze zijn, hoe sneller ze kunnen afkoelen. 

Vliegende slaapkoppen

Sommige vogels kunnen vliegend slapen. Tijdens een dutje blijft één hersenhelft actief, die in contact staat met één oog. Zo botsen ze niet tegen andere vliegende slaapkoppen aan. 

V-vorm

Trekvogels zie je vaak in groepen in een V-vorm. Sommige vogelexperts denken dat dat een truc is om energie te besparen. Door schuin achter elkaar te vliegen profiteren ze van elkaars luchtstroom.  

Na-apen

Vliegtuigbouwer Airbus ziet wel wat in die energiebesparingstip. Zij willen vliegtuigen, die dezelfde kant op gaan, ook in een V-vorm laten vliegen. Dat idee wordt nu getest. 

Anderen lazen ook: Vogels 'krimpen' door opwarming van de aarde.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook