ANP

5 weetjes over het grootste bloemencorso ter wereld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Alle hens aan dek. Vandaag is het grootste bloemencorso ter wereld in het Brabantse Zundert. Dit zijn vijf weetjes over het grote bloemencorso.     

1. Dol op corso's

Nederland is gek op corso's. In het land zijn er zo'n 30 per jaar. Tijdens de parades rijden grote, kleine, rijdende of varende praalwagens mee van bloemen of fruit. Maar op de praalwagens van die van Zundert zitten vooral Dahlia's. Dat zijn bloemen die alleen in de zomer bloeien.  

ANP

2. Cultureel Erfgoed

Sinds vorig jaar staat het bloemencorso van Zundert, net als alle andere bloemencorso’s van Nederland op de UNESCO-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Daarop staan bijzondere tradities uit verschillende landen.

3. Grootste ter wereld 

Het corso van het Brabantse Zundert is de grootste ter wereld. Zo’n twintig praalwagens met elk 300.000 dahlia’s rijden elke september mee. Een wagen is gemiddeld negentien meter lang en negen meter hoog. In 1989 zijn die maximale afmetingen vastgesteld, want het liep de spuigaten uit. 

ANP

4. Wedstrijd

De Zundertse jubel is het mooiste wat een deelnemer kan overkomen. Dan heb je de allermooiste wagen van de optocht volgens het publiek en een jury. Zo'n twintig deelnemende buurten strijden om deze titel.  

5.  Vrijwilligers

Bij het Bloemencorso helpen heel veel vrijwilligers mee. Pas een paar dagen van tevoren steken zij dag en nacht de bloemen in de met piepschuim beklede praalwagens. Zo zien ze er het mooist uit.

ANP

Anderen lazen ook: Te weinig dahlia's voor de bloemencorso's

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook