ANP

6 weetjes over de bloemencorso's

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Het seizoen van de bloemenpracht begint weer. Vandaag trekt het bloemencorso van Noordwijk naar Haarlem door de Bollenstreek. Daarna volgen meer bloemenoptochten. Hier zijn zes weetjes over de bloemencorso's. 

1. Dol op corso's

Nederland is gek op corso's. In het land zijn er zo'n 30 per jaar. Tijdens de parades rijden grote, kleine, rijdende of varende praalwagens mee van bloemen of fruit.

ANP

2. Cultureel Erfgoed

Sinds vorig jaar staan de bloemencorso’s op de UNESCO-lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Daarop staan bijzondere tradities uit verschillende landen.

3. Seizoensgebonden bloemencorso's

De bloemencorso's zijn van april tot oktober. Maar het Bloemencorso Bollenstreek is het enige voorjaarscorso. Het maakt gebruik van bolbloemen zoals tulpen, hyacinten en narcissen. In het najaar zitten er zomerbloeiers op de praalwagens.

4. Grootste ter wereld 

Het corso van het Brabantse Zundert is de grootste ter wereld. Zo’n twintig praalwagens met elk 300.000 dahlia’s rijden in september mee. Een wagen is gemiddeld negentien meter lang en negen meter hoog.

ANP

5. Bloementekort

Elk jaar is er veel stress door een bloementekort. Sommige kwekers halen bloemen uit het buitenland. Of de praalwagens worden versierd met bloemkolen, zaden of bonen.

6. Vrijwilligers

Bij het Bloemencorso van de Bollenstreek hielpen heel veel vrijwilligers mee. Zo'n 1500 staken drie dagen van tevoren dag en nacht de bloemen in de met piepschuim beklede praalwagens. Zo zien ze er het mooist uit.

ANP

Anderen lazen ook: Te weinig dahlia's voor de bloemencorso's

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook