Shutterstock

7 weetjes over belangrijkste vredesprijs van het jaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Vandaag worden de Nobelprijzen voor de Vrede uitreikt. Bij deze prijs krijgt een persoon of organisatie een belangrijke prijs, omdat-ie iets belangrijks heeft gedaan voor de vrede. Een bijzondere en belangrijke avond dus. Wist jij dit al over de Nobelprijzen? 

1. Vernoemd naar een uitvinder

De prijs is vernoemd naar de Zweedse uitvinder Alfred Nobel. Hij vond dynamiet uit en werd daarmee stinkend rijk. Maar alleen bekend staan om zijn explosieven wilde hij niet. Daarom besloot hij dat al zijn geld moest gaan naar het uitreiken van prijzen in de wetenschap en vrede na zijn overlijden.  

2. Verschillende Nobelprijzen
Er bestaan ook Nobelprijzen voor de Natuurkunde, Scheikunde, Literatuur en Geneeskunde. De uitreiking van deze prijzen vindt elk jaar op 10 december plaats. Op die dag overleed ook Alfred Nobel. 

3. Kleine kans op de winst
Dit jaar maken zo'n 343 mensen en organisaties kans op de Nobelprijs voor de Vrede. Een kans op de winst is dus piepklein!

4. Genomineerden
Tussen de genomineerden zit het Internationaal Gerechtshof in Den haag. Rechters van deze rechtbank van de Verenigde Naties probeerden met zware uitspraken de Oekraïne-oorlog tegen te houden. Ook is Indische schrijver Harsh Mandar genomineerd. Hij zette een campagne op om geweld tegen gelovige mensen te stoppen. 

5. Veel wereldleiders gewonnen
Ook veel wereldleiders wonnen een Nobelprijs voor de Vrede. Denk aan vrijheidsstrijder en oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela (1993) en samenwerkingsstrijder en oud-president van Amerika Barack Obama (2009). 

6. Prijs geweigerd
De prijs niet aannemen, dat is ook voorgekomen! De Noord-Vietnamese vredesonderhandelaar Le Duc Tho weigerde in 1973 de prijs, omdat er nog geen vrede was in Vietnam.

7. Jongste winnaar
De Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai kreeg in 2014 de Nobelprijs mee naar huis. Ze was pas zeventien jaar en daarmee de jongste Nobelprijswinnaar ooit. Zij vocht voor meisjes die niet naar school mochten van de Taliban in Pakistan. 

Anderen lazen ook: Malala wint Kindervredesprijs

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook