Foto: AFP

7 weetjes over de Grand Prix in Zandvoort

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

In Zandvoort klinkt vandaag niet het geluid van ruisende golven en krijsende meeuwen, maar van ronkende motoren. Na 35 jaar wordt er weer een Grand Prix gereden op het circuit van Zandvoort. Max Verstappen is er klaar voor. Jij ook? 

30

Dertig keer eerder werd er een Grand Prix in Zandvoort gehouden. De eerste was in 1952. De laatste in 1985. Nog nooit won een Nederlander. Is Max straks de eerste? 

Brede bochten

Het circuit is speciaal voor de Formule 1 aangepast. Sommige bochten zijn breder gemaakt zodat auto’s elkaar makkelijker kunnen passeren. Het circuit bestaat in totaal uit vijftien bochten. Die hebben allemaal een naam: bijvoorbeeld de Tarzanbocht, de Scheivlakbocht en de Hugenholtzbocht. Die laatste is vernoemd naar de ontwerper van de baan. 

4259 meter

Zolang is één rondje over het circuit. In totaal worden er 72 rondjes gereden. Om duizelig van te worden!

25

Zoveel punten krijgt de winnaar van deze race. Lewis Hamilton heeft er op dit moment 202.5. Max Verstappen staat op 199.5. Het wordt dus spannend! 

Vervuilend

Natuurliefhebbers zijn niet blij met de Grand Prix. Ze vinden dat de herrie de rust in het duingebied verstoort. En dan die stinkende en vervuilende uitlaatgassen! Blegh!

Zelf racen 

Zelf ook de Grand Prix racen? Dat kan in de game F1 2020. Daarin is het circuit van Zandvoort vorig jaar opgenomen. 

Minder bezoekers

Door corona werd de race met een jaar uitgesteld. En nu mag er maar twee derde van het aantal bezoekers komen. In plaats van honderdduizend zijn dat er nu elke dag zo’n zeventigduizend.

Anderen lazen ook: Quiz: Wat weet jij over Formule 1?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook